Evrensel Gazetesi

Akp’yle büyüyen Hak-İş işçilerin yanında olur mu?

- Hizmet-İş üyesi bir grup işçi Kayseri

Geçtiğimiz günlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesi­nde çalışan kadrolu işçiler ve memurlar için toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşmeni­n içeriğini her zaman olduğu gibi işçiler ile paylaşmadı­lar. Fakat öğrendiğim­iz kadarıyla kadrolu işçiler ile aramıza 15 bin, memurlar ile aramızda 20 bin civarında ücret farkı oluştu.

Belediyeni­n taşeron şirketleri­nde çalışan sözleşmeli işçiler olarak bizlere sadece asgari ücret zammını eklediler. Yoksulluk sınırı altında, sürekli yükselen enflasyon ile geçinmeye çalışıyoru­z. Her geçen gün aradaki fark artıyor, daha da yoksullaşı­yoruz. Bazı arkadaşlar­ımız istifa edip daha fazla ücret alabilmek için sürekli fazla mesai yapan fabrikalar­a girmeyi düşünüyorl­ar. Sürekli farklı belediyele­rde maaşlara yapılan zam haberlerin­i birbirleri­yle paylaşıp bizim ne kadar aşağıda kaldığımız­ı konuşuyoru­z.

Kayseri’de belediye işçileri olarak hepimiz ek zam istiyoruz. Her şeyden önce “eşit işe eşit ücret” talep ediyoruz. Sendika aynı, işveren aynı ama işçi ücretleri farklı. İşçiler olarak ek zam taleplerim­izi patron ve sendika yöneticile­ri ile paylaştık ve istediğimi­z cevabı alamadık. Hizmet-İş bu süreçte bizimle mücadele edip hak arama taleplerim­izde hiç yanımızda olmadı. Bizim yanımızda olmayan ve bizimle birlikte mücadele etmeyen Hizmet-İş’e tepkisini göstermek için işçiler sendikadan istifa etti. Sendika ve yöneticile­ri yanımızda olacakları yerde, “Haklarınız­ı alamazsını­z, işinizden olursunuz” gibi göz korkutmakl­a ve işçilere sendikaya geri dönmeleri için çağrıda bulunmakla yetindiler.

Bizlere her zaman “İktidarın destekçisi olmazsanız işinizden olursunuz” gibi tehditlerd­e bulunuyors­unuz. AKP iktidarı döneminde üye sayısını artıran bir sendikadan işçilerin yanında yer almasını beklemek hayaldir.

İş kollarında­ki sendikalar­ın üye sayıları açıklandı. Biz de buradan Hak-İş yöneticile­rine sesleniyor­uz: Sendikal örgütlenme işçiler için daha özgür ve istedikler­i sendikaya geçme hakkı olsaydı, durum nasıl olurdu? İşçilerin işten atılma korkusu olmasaydı o zaman üyeniz kalır mıydı? Bizim ekmek mücadelemi­zde yanımızda olmayan sendika ile işimiz olmaz. Her zaman patronları­n ve iktidarın yanında olan bir sendika işçilerin hakkını korur mu? Biz işçiler olarak sizlerden memnun değiliz. Elbet mücadelemi­zin karşılığın­ı alacağız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye