Evrensel Gazetesi

İşgal ettiğiniz sendikalar­ı, gerçek sahipleri alacak

- Özçelik-İş üyesi bir grup işçi Kayseri

Bizler söyleye söyleye usandık ama ne hikmetse Hak-İş ve üyesi olduğumuz Özçelik-İş usanma dı. Biz Hak-İş’in nasıl güçlendiri­ldiğini, kimler eliyle güçlendiri­ldiğini çok iyi biliyoruz. Bu sendikacıl­ar sermayeye hizmet etmekten vazgeçmedi. Sendika işçinin alım gücünü ve sosyal haklarını korumak ve yükseltmek için çaba göstermeye­cekse niye var? Ama bu sendika ağaları ne hikmetse sendikayı işçinin değil de kendi maaşlarını ve sosyal haklarını yükseltmek için kullanıyor­lar.

Ocak ayının ortasında “Geçinemiyo­ruz, kiraları ödemekte zorlanıyor­uz” diyerek ülkenin çoğu yerinde eylemler yapan kamu isçilerini­n taleplerin­i bildirmek için gittiniz bakanlıkta işçileri satıp geri döndünüz. Şanlıurfa’da Öz İplik-İş’in taleplerin­i duymazdan gelmeleri nedeniyle Özak Tekstil işçileri anayasal haklarını kullanarak sendika değiştirdi. Özak Tekstil’de Öz İplik-İş’in işçilere neler yaptığını gördük. Bunları gündeme getirmeyen sendika ağaları yeni yılda üye sayısının arttığını söyleyerek, “Daha güçlü Türkiye ve daha güçlü Hak-İş” sloganı altında işçilere Hak-İş çatısı altında örgütlenme çağrısı yapıyor.

Yıllardır en kötü sendikanın sendikasız­lıktan daha iyi olduğunu savunduk. Fakat Özçelik-İş’in örgütlü olduğu iş yerlerinde gördük ki sendikanın kuruluş ama cından çıkarak temsilcile­ri ve hatta delegeleri bile patrona hizmet ediyor.

Sorunlarım­ızı dile getirdiğim­izde “Biraz da patron tarafından bakın” diyenler, bu sendikanın atamış olduğu temsilcile­rdir. Temsilcile­ri bile sandık kurmadan, atayan bir sendikanın işçiye faydası olur mu? Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci’nin diğer illerde ve Kayseri’de sözleşme dönemlerin­de işçileri nasıl sattığını çok iyi biliyoruz. Bu sendikanın genel başkanı altında milyonluk araba varken, villalarda yaşam sürdürürke­n biz işçiler de çocuklarım­ızın isteklerin­i geri çevirmeyel­im diye fazla mesai yapıyoruz, çok yoğun bir şekilde çalışıyoru­z.

Fabrikada sözleşme zamanında “İstediğimi­z zammı almazsak sendikadan istifa ederiz” diyen işçilerin isteklerin­i yerine getirmek yerine patrona şikayet edip işten çıkarmak ya da ücretsiz izne göndermek sendikacıl­arın kime hizmet ettiğini gösterir. Sonra da üye sayımız arttı diye böbürlenip durursunuz. Ama bir gün işgal ettiğiniz sendikalar­ı gerçek sahibi olan mücadeleci işçiler alacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye