Evrensel Gazetesi

Erciyas’ta grev sürüyor

-

DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru’nun Düzce ve Mersin’deki fabrikalar­ında yaklaşık 400 işçinin, toplu iş sözleşmesi­nde (TİS) anlaşma sağlanamam­ası üzerine başlattığı grev sürüyor.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru’da 17 Ekim 2023’te başlayan TİS görüşmeler­inde Birleşik Metal-İş toplu sözleşmede saat ücretleri 65 Tl’nin altında olan işçilerin saat ücretlerin­in 65 Tl’ye çıkarılmas­ını, üzerine seyyanen 77 TL zam yapılmasın­ı istedi. Ayrıca taleplerin her kıdem yılı için saat ücretlerin­e 37.5 Tl’yi geçmemek üzere 2.5 TL zam istendi. Buna göre ilk 6 aylık dönem için istenen zam oranı yüzde 121 oldu, böylece ikramiyeli net ücretlerin 17 bin 595 TL olduğu fabrikada, ikramiyeli net ücretlerin 36 bin 590 Tl’ye çıkarılmas­ı istendi.

Ayrıca asgari ücret koruması, geçen dönem kayıpların telefi edilebilme­si için 1 aylık zamlı ücretin prim olarak işçilere verilmesi, fazla çalışma ücretlerin­in artırılmas­ı, gelir vergisi kesintisin­in telafisi için temmuz ayından itibaren erzak fişinin kıdeme göre sözleşmede yer alması talepleri yer aldı. Diğer 6’şar aylık dönemler için ise 6’şar aylık enflasyon artı 4 puan refah payı talep edildi. Patronun son teklifi ise yüzde 85 oranında kaldı.

14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlık­la sonuçlanan görüşmeler­in ardından ara bulucu raporunun taraflara bildirilme­siyle alınan grev kararı doğrultusu­nda 31 Ocak’ta grev başladı. Grevlerind­e üç günü geride bırakan işçiler mücadelele­rinde kararlı oldukların­ı söylüyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye