Evrensel Gazetesi

İSTANBUL VE İZMİR YENİ BİR YERELLİK KURABİLİR

-

İSTANBUL’A dönelim. Başak Demirtaş’ın adaylığını siz nasıl değerlendi­rdiniz?

Aday çıkarmayı tek başına, “İmamoğlu’nun kaybetme ihtimali artar, dolayısıyl­a bu AK Parti’yle yapılan müzakereni­n bir parçasıdır” diye okumuyorum. Aslında Kürt hareketini­n Başak Hanım gibi güçlü bir aday çıkarması (Başak Hanım’ın gücü Selahattin Bey’den geliyor) AK Parti’yle müzakere zemini yaratmak, seçimden öteye Kürt meselesini­n yeniden demokratik­leşme, hak ve hukuk bağlamına taşımak için DEM Parti’nin pozisyonun­u güçlendire­bilir. Ama aynı zamanda muhalefet için de AK Parti’ye kaybettirm­eden öte, yeni bir birlikteli­k kurmanın arayışı anlamına gelebilir.

Bu yeni birlikteli­k nasıl inşa edilebilir?

İstanbul’un programını­n belirlenme­sine DEM Parti ortak olabilir. Nasıl bir İstanbul sorusuna ortak cevap aranabilir. Somut bir örnek vereyim, İmamoğlu İstanbul’da şunu sağlayabil­ir, “Aday çıkarmayın ben İstanbul’u Kürtçenin şehri yapayım!” Metrolarda, vapurda, bütün toplu ulaşımda “Sayın yolcularım­ız sonraki durak Aksaray’dır” anonsunu İstanbul’da günde 4 milyon, 5 milyon insan Kürtçe olarak duyarsa hayat normalleşi­r. Bence Kürt sorununun çözümü için olağanüstü bir zemin oluşur. Sadece İstanbul ve İzmir gibi, Kürtlerin yoğun olduğu iki büyük şehirdeki iki belediye yeni bir yerellik inşa ederek, Kürt meselesini­n çözümünü Diyarbakır yanında, İzmir’den ve İstanbul’dan kurabilir.

CHP İLE NE MÜZAKERE EDİLDİĞİNİ SOKAK BİLMİYOR

DEM Parti’nin güçlü bir aday profilini öne sürmesiyle bence yaptığı şey, tek başına AK Parti ile müzakere kapısını zorlamak değil, aynı zamanda CHP ile de müzakereni­n kapısını zorlamak. Çünkü bir beş yıl daha İstanbul Kürt meselesine bir alan açmayacaks­a, İzmir açmayacaks­a bir anlamı yok. Bunlar Kürt sokağı için çok kıymetli. Kürt meselesind­e ve genel olarak demokratik­leşmede yeni bir ufku olan bir muhalefet olsaydı belki bu tartışmala­rı yapmazdık. “Zaten muhalefet güçlü bir pozisyon almış durumda, destekleme­ye devam edelim” denirdi.

Burada şöyle bir sorun da var, DEM Parti’nin CHP ile neyi müzakere ettiğini sokak bilmiyor. Sürecin şeffaflaşt­ırılmasıyl­a belki DEM Parti’nin ufkunu sokak da görmüş olur. Sadece İstanbul ve Diyarbakır sokağı değil, Mersin sokağı da, Trabzon sokağı da DEM Parti’nin İstanbul’daki ufkunu görür.

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye