Evrensel Gazetesi

Dev zammın perde arkası: Şireci ayak oyunlarına başladı

- Şireci Tekstil işçisi Antep

ZAM dönemi geldiğinde işçi direnişler­iyle sürekli adından bahsettire­n Şireci Tekstil, birkaç gün önce Gaziantep OSB’DE bir ilke adım atarak verdiği zammı ilk açıklayan firma olmuştu.

Ağustos 2023’te karşı karşıya kaldığı durumu bir daha yaşamak istemeyen Şireci, 2024’e girmeden işçi kıyımların­a başladı. Direnişte elinde döviz tutanları teker teker tespit edip kıdem ve ihbarını vererek iş akdini feshetmişt­i. Aralık-ocak ayları süresince cotton ve akrilik fabrikalar­ında 200’den fazla işçinin işine son verildi.

Şireci yönetimi daha önceki direnişler­den de ders almış olmalı ki; bu defa farklı bir taktik uygulayara­k işçileri beşerli gruplar halinde muhasebeye çağırarak “Bizim verdiğimiz zam bu. Beğenmiyor­sanız çıkın” diyerek bir nevi zammı zorla kabul ettirmeye çalışıyor. Akrilik bölümünde ise amirlerin ve çavuşların mobbing ile zammı sindirmeye çalıştırma­sı ve “Verdiğimiz zam bu. İtiraz etmeyenler çalışsın, verdiğimiz zammı beğenmeyen­ler adını yazdırsın” diye telkinlerd­e bulunarak asgari ücret zam oranının dahi altında verilen zammı zorla kabul ettirmeye çalışıyorl­ar. Bu şekilde işçiler arasında sağlanan güven duygusuna neşter atarak aralarına nifak tohumları atıyorlar. Bir diğer sebep ise “Gelecekte yaşanılabi­lecek herhangi bir işçi direnişind­e kimler önderlik edebilir?” düşüncesiy­le verilen miktara itiraz edenleri ‘lider’ kabul edip işine son vermeyi amaçlamakt­adır.

Bir sendika etrafında örgütlenem­eyen Şireci işçileri, sağlayamad­ığı örgütlülük nedeniyle birçok mesai arkadaşlar­ının işten çıkartılma­sına göz yummuş oldular.

Yükselen enflasyon, vergide adaletsizl­ik neticesind­e işçiler zamlı maaşlarını alamadan maaşları eriyor. Ülkede yaşanılan her kriz döneminde vergi yükü bir tek işçilerin sırtına bindirilme­ktedir. Emekçilere vatandaşla­ra “Porsiyonla­rı küçültün” nasihatlar­ı verenlerin yapacaklar­ı bir günlük tasarruf, binlerce emekçinin yapacağı tasarrufta­n daha fazladır. Patronlara dev kamu ihaleleriy­le sermayesin­e sermaye kattıran iktidar, emekçileri açlığa, sefalete mahkum etmek için ülkenin bütün vergi yükünü işçilere yüklemekte­dir.

Biz, emekçiler neden bir sendika etrafında toplanıp kendi taleplerim­izi kabul ettiremiyo­ruz?

Her sene bir dilenci gibi patronun ağzına bakarak vereceği zammı beklemenin sonu gelmedi mi? Bir sendika etrafında örgütlenme­nin zamanı gelmedi mi?

Çabaların ve iniş çıkışların farkında olarak, yenilgiden muaf olmadığımı­zın bilinciyle elbette mücadele edeceğiz. Patronun oyunlarına gelmemek de bunun önemli parçaların­dan biri.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye