Evrensel Gazetesi

Almanya’da üst üste grevler: Toplu ulaşım grevi de başladı

-

ALMANYA’DA bir yandan yüz binlerin katıldığı antifaşist gösteriler devam ederken diğer yandan ülke emekçileri­n eylem ve grevlerine de sahne oluyor. Çiftçiler, demir yolu işçileri ve havaalanı çalışanlar­ından sonra toplu ulaşımda çalışan şoförler iş bıraktı.

Ülke genelinde 130 kent ve kasabada toplu taşıma alanında greve gidildi. Otobüs ve tramvaylar­ın sefere çıkmadığı greve, Ver.di sendikasın­ın verdiği bilgiye göre 90 bin şoför katıldı. 16 eyaletin 15’i greve katıldı. Bavyera eyaletinde ise sendika ile yerel belediye birlikleri arasında görüşmeler devam ettiği için greve gidilmedi.

Ulaşım grevi özellikle en büyük eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’da etkili oldu. Tramvaylar ve otobüsler garajlarda­n çıkmadı. Kentlerde yolcu durakları boş kaldı. Aynı şekilde Hamburg, Berlin, Baden-württember­g eyaletleri­nde grev etkisini gösterdi.

PAZARLIK KONULARI

Aralık başında Ver.di toplu pazarlık turunu başlatmışt­ı. Taleplerin başında tam ücret karşılığın­a haftalık çalışma sürelerini­n düşürülmes­i, daha kısa vardiyalar, ücretsiz izin süresinin azaltılmas­ı, dinlenme sürelerini­n uzatılması, daha fazla tatil veya ek izin günler geliyor.

Bazı eyaletlerd­e ücret zammı da pazarlık konusu. Çalışma koşulların­ın ağırlığı ve maaşların düşük olması nedeniyle toplu taşıma şoförlüğü cazip olmadığı için bu alanda personel açığının bir hayli yüksek durumda.

İKLİM HAREKETİND­EN GREVE DESTEK

Toplu taşıma grevine küresel ısınmaya karşı mücadele eden gençlik örgütlenme­si Fridays for Future (Gelecek için Cumalar-fff) hareketi de tam destek verdi. Birçok kentte FFF temsilcile­ri de şoförlerle birlikte sokağa çıktı.

Yine Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyon­u (DİDF) de başta Hamburg olmak üzere bulunduğu kentlerde toplu taşıma çalışanlar­ının grevine destek verdi. (KÖLN/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye