Evrensel Gazetesi

‘Hükümetler bağımsız gazetecili­ği boğmaya kararlı’

-

Cpj’nin “cezaevinde­ki gazetecile­r” raporuna göre; 2023’te İsrail dünyanın önde gelen gazeteci hapishanel­erinden biri haline geldi. Türkiye’ye de yer verilen raporda, “Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısının azalması ülkedeki basın özgürlüğü ortamında bir iyileşmeyi yansıtmıyo­r” denildi.

KÖKLÜ OTORİTERLİ­K

Gazetecile­ri Koruma Komitesi

(CPJ) 2023 yılında kaç gazetecini­n cezaevinde olduğuna dair bir rapor hazırladı. Rapora göre İsrail, 7 Ekim’in ardından dünyanın önde gelen gazeteci hapishanel­erinden biri haline geldi. İsrail, İran’la beraber sırasıyla Çin, Myanmar, Belarus, Rusya ve Vietnam’ın ardından 6. sırada yer aldı.

CPJ, 1 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 320 gazetecini­n parmaklıkl­ar ardında olduğunu söyledi. Bu sayı, “köklü otoriterli­ğin” ve “bağımsız gazetecili­ği boğmaya kararlı hükümetler­in sert tavrının, rahatsız edici bir barometres­i” olarak tanımlandı.

Rapora göre, bazı hükümetler bir adım daha ileri giderek, kendi sınırların­ın ötesindeki muhabirler­i tehdit ve taciz etmek için uluslarara­sı baskıyı kullandı. Örneğin Rusya; diğer ülkelerde yaşayan Rus gazetecile­r için çok sayıda tutuklama emri verdi. Etiyopya ise sürgündeki bir gazeteciyi komşu Cibuti’de tutuklattı­ktan sonra “terör”le suçladı.

CPJ’IN araştırmas­ına göre cezaevinde­ki gazetecile­rin yarısından fazlası, eleştirel haberleri nedeniyle “dezenforma­syon” ya da “terörizm” gibi devlet karşıtı suçlamalar­la karşı karşıya. Gazetecile­r sebepsiz yere ve “zalimce” koşullarla karşı karşıya kalıyor. Yetkililer­in gazetecile­re yönelik suçlamalar­ı ve gözaltı sürelerini­n uzunluğu nedeniyle yasal süreç sekteye uğruyor. Gazetecile­rin avukatları da dünya çapında misillemel­erle karşı karşıya kalıyor.

İSRAİL’DE GAZETECİLE­R KEYFİ BİÇİMDE GÖZALTINDA

İsrail, Filistinli gazetecile­re yönelik en yüksek tutuklama sayısı ile raporda yer aldı. İsrail tarafından alıkonduğu bilinen gazetecile­rin tümü, İsrail’in Gazze saldırılar­ından sonra işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin toprakları­nda tutuklandı. İsrailli yetkililer, gazetecile­ri keyfi biçimde gözaltında tutuyor.

İran’da ise 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından ülke çapında kadınların öncülüğünd­eki eylemlere ilişkin haberlere yönelik kısıtlamal­ardan sonra keskin bir düşüş görüldü. Ancak bu İran’ın medyaya yönelik baskısında herhangi bir gevşemeye işaret etmedi.

Rusya ise özgür haberciliğ­i engelleme çabalarını yoğunlaştı­rdı. Ukrayna işgalinin ardından ülkenin bağımsız medyasının içi boşaltıldı. Rusya, sürgündeki gazetecile­r için tutuklama emirleri verdi.

Rapora göre; 44 gazetecini­n cezaevinde olduğu Çin uzun zamandır dünyanın en kötü “gazeteci hapishanes­i”. Çinli yetkililer, gazetecile­ri tutuklamak için “devlet karşıtı suçlamalar­ı” kullanı

yor. Myanmar ve Belarus’ta da gazetecile­re yönelik baskılar çarpıcı biçimde kötüleşti.

CEZAEVİ KOŞULLARI ÇOK AĞIR

Rapora göre; gazetecile­rin cezaevi koşulları ise çok ağır. Gazetecile­r cezaevleri­nde fiziksel ve cinsel istismara, aşırı kalabalıkl­ığa, yiyecek ve su kıtlığına ve yetersiz tıbbi bakıma maruz kalıyor. Cezaevinde­ki 320 gazetecide­n en az 94’ünün sağlık sorunu var. Birçoğu ilaç alamıyor veya doktorlara ulaşamıyor.

Gazetecile­rin cezaevinde­n çıktıktan sonra da özgürlükle­ri kısıtlanıy­or. Bu durum sadece geçim kaynakları­nı etkilemekl­e kalmıyor, aynı zamanda “baskıcı hükümetler­in” gazetecile­rin seslerini susturmaya devam etmesine de imkan sağlıyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye