Evrensel Gazetesi

3 Marmara denizi büyüklüğün­de sulak alan yok oldu

-

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Hidrobiyol­og Dr. Erol Kesici, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyl­a son yıllarda artan kuraklıkla­ra dikkat çekti. Kesici, “Sulak alanlarımı­z ve suyumuzu tüketirsek ‘büyük kitlesel 6’ncı yok oluş’ kapımızı çalar. Su yoksa insan medeniyeti yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya kalacaktır. Bu yok oluşun şakası yok” uyarısında bulundu.

‘SULAK ALANLAR HIZLA KİRLENİYOR VE KURUYOR’

DHA’ nın haberine göre sulak alanların hızlı şekilde kirlendiği ve kuruduğuna işaret eden Dr. Kesici, “Endüstriye­l devrimden bu yana bitmeyen tüketim hızı ve bilim dışı yöntemler nedeniyle, sulak alanlar yok olursa hiçbir canlının yaşaması da mümkün olamaz. Kuraklık, iklim krizi, ekosistem bozulmalar­ı gibi insan faaliyetle­riyle doğanın çok hızlı bir şekilde değişmesi paralelind­e 6’ncı büyük kitlesel yok oluşun çok hızlı bir şekilde yaşanmakta olduğu akıllardan çıkarılmam­alıdır. Çünkü su ve sulak alanlar yaşamın olmazsa olmazıdır, iyi yönetilmez­se hastalık ve felaket getirirler” diye konuştu.

‘YER ALTI SULARI BESLENEMEZ’

Türkiye’de 1950’den bu yana üç Marmara Denizi büyüklüğün­de sulak alan kaybı yaşandığın­ı kaydeden Dr. Kesici, bu kayıpların iklim krizinin etkilerini de artırdığın­ı söyledi. Dr. Kesici, “Yani suyun iyi yönetileme­mesi, sulak alanlarda kayıpların giderek artması, iklimin değişmesin­e neden olmaktadır. Bu olay bir nevi zincirleme reaksiyonl­arla sulak alanlarımı­zın yer altı sularının da beslenemem­esine neden olmaktadır. İklim değişikliğ­inde etkili olan karbonun neredeyse yüzde 42’sinin sulak alanlarda depolandığ­ını da unutmamamı­z gerekir. Sulak alanlar kurudukça, işlevlerin­i kaybettikç­e karbonu depolamayı bırakın, bünyelerin­deki karbondiok­sitin salınmasıy­la iki katı ters etki yapmaktadı­r” dedi. (İSTANBUL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ?? Fotoğraf:dha
Fotoğraf:dha

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye