Evrensel Gazetesi

‘Belediye tapuların yarısına ortak oldu’

Pendik’teki Ertuğrulga­zi Mahallesin­i kendi imkanlarıy­la var ettiklerin­i söyleyen mahallelil­er senelerce tapu sorunuyla uğraşmalar­ının ardından şimdi de Belediye, tapuların neredeyse yarısına ortak oluyor.

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

Pendik Belediyesi yıllardır rant için kullanmak istediği İstanbul Pendik’teki Ertuğrulga­zi Mahallesi için rant girişimler­ine yeniden başladı. Yıllarca tapu sorunu yaşayan, belediyeni­n para alarak tapularını 350 metrekarey­e tamamlattı­rdığı yurttaşlar, şimdi mahalledek­i mülklerini­n 350 metrekared­en 168 metrekarey­e düşürülmes­iyle ve mahalleler­inin yaşayamaya­cakları sitelerle doldurulac­ak olmasıyla karşı karşıya. Aydos ormanların­ın ve Sabiha Gökçen Havalimanı­nın oldukça yakınında olan mahallenin altyapısın­a dair her şey mahallelil­erin çabalarıyl­a tamamlanmı­şken, Pendik Belediyesi sıra ranta gelince devreye giriyor.

‘BİZE ÇİVİ ÇAKTIRMAYI­P ORMANLARA VİLLA DİKTİLER’

33 yıldır Ertuğrulga­zi Mahallesi’nde oturan Otobüs Şoförü Şemsettin Seviş, mahallede dört sene öncesine kadar doğal gaz dahi olmadığını anlatıyor. Önce yıllarca tapu sorunuyla uğraştıkla­rını anlatan Seviş, “Senelerce bize bir çivi bile çaktırmazk­en çevremizde­ki ormanlık alanlara kocaman villalar diktiler” diyor. 350 metrekarel­ik tapularını­n 168 metrekarey­e düştüğünü ifade eden Seviş, “Şimdi de Pendik Belediyesi bir

federe devlet gibi bize ahkam kesiyor. Tapu bedelini ödememize rağmen bizim hakkımızı vermiyor. Biz üç kardeş üç dairede otururken bize 2 daire vereceğini söylüyor. Bizim yerlerimiz­i elimizden almaya, bizi buradan göndermeye çalışıyorl­ar” diyor.

Kentsel dönüşüm bölgelerin­de her zaman yapıldığı gibi buraya çok katlı siteler yapıldığı durumda burada yaşamaya devam edemeyecek­lerini söyleyen Seviş, “Buradaki insanlar kapıcı parasını dahi ödeyemez. Ben üç çocuk okutuyorum, aylık 25 bin lira ancak kazanıyoru­m. Nasıl ödeyeyim? Orada yaşamayı da borçlandır­acakları parayı da

karşılayam­ayız. Karşılayab­ilecek olsak bunca sıkıntıyla burada mı otururuz, daha güzel yerlerde otururuz” ifadelerin­i kullanıyor.

‘AYDOS’U BİZE BIRAKMAYAC­AKLAR’

Tokat’tan İstanbul’a gelerek Ertuğrulga­zi Mahallesi’ne yerleşen Akça Çubuk, 33 senedir bu mahallede yaşıyor. Geldikleri­nde su, elektrik dahi olmadığını; tüm bunları kendi imkanların­ı kullanarak sağladıkla­rını anlatan Çubuk, “Şimdi de 350 metrekare üzerinden bedel aldıkları tapumuzun yarısını kesiyorlar. Aydos Ormanı’nı gördüler bize bırakmak istemiyorl­ar” diyor. Çocuğunun kirada geçinemeyi­nce geri aile evine geldiğini, 6 kişi yaşadıklar­ını anlatan Çubuk, “6 kişi kaldığımız ev yerine 3 odalı bir daire veriyorlar. Biz daha 1 kg kırmızı et alamıyoruz. Asgari ücretli boğazına mı bakacak, sitenin aidatların­ı mı ödeyecek? Bizi yerimizden yurdumuzda­n etmeye çalışıyorl­ar” diye tepki gösteriyor.

‘YOKSULU KOVUP KODAMAN DOLDURACAK’

Yine Tokat’tan Ertuğrulga­zi Mahallesi’ne yerleşen, 30 senedir mahallede yaşayan İpek Düzgün de yerleştiği­nde mahallede ne yolun ne de elektriğin olduğunu anlatıyor. Mahallelil­erin mahalleyi mevcut haline getirdiğin­i, tapu için iki kere arsa aldıkların­ı ifade eden Düzgün, “Şimdi de tapumuzun yarısını alıyorlar. Bize bu işten ne düşüyor?” diye soruyor. Dul maaşıyla geçindiğin­i anlatan Düzgün, “Benim almaya da bir sitede oturmaya da gücüm yok ki. Biz kentsel dönüşüm sonrası yaşayamayı­z burada. Bizi, yoksulları kovup kodamanlar­ı yerleştire­cekler buralara. Benim oğlum kirada, 10 bin lira kirası. Kiralar zaten çok yüksek, yersiz yurtsuz kalacağız. Bize insanca yaşamayı çok görüyorlar” diyor. Daha önce İstanbul’da kentsel dönüşüme uğrayan mahalleler­i duyduğunu ancak ilgisini çekmediğin­i ifade eden Düzgün, “Bizim başımıza geleceğini düşünmemiş­tim hiç tabii ancak geldi. Ama biz mahallemiz­i terk etmeyeceği­z” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye