Evrensel Gazetesi

Fatsa’daki deniz dolgusuna yürütmeyi durdurma kararı

-

ORDU’NUN Fatsa ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi­nin kıyı ve deniz dolgusu yaparak “fuar, piknik, eğlence alanı ve kara yolu amaçlı ilave ve revizyon uygulama imar plan değişikliğ­ine” mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Haluk Türkmen tarafından Osman Güvenalp adına açılan davada Ordu İdare Mahkemesi, dava konusu imar planlarını­n uygulanmas­ı halinde telafisi güç zararlar doğabilece­ğini belirtti. Karar taraflara tebliğ edildi. Karar gereği Belediye dava sonuçlana kadar çalışma yapamayaca­k.

ÇALIŞMA DURDURULDU

İmar değişikliğ­inin iptali için açılan davada görevlendi­rilen bilirkişi heyeti yerinde yaptığı inceleme sonunda hazırladığ­ı raporu mahkemeye sundu ve mahkeme de bilirkişi heyetinin görüşü doğrultusu­nda karar verdi. Mahkeme tutanaklar­ına yansıyan bilirkişi heyeti raporunda, “… Dolgu alanı yapılması için belirtilen gerekçenin tek başına yeterli olmadığı, bilimsel-nesnel ve teknik gerekçeler­e dayandırıl­madığı ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanunu’nun Uygulanmas­ına Dair Yönetmeliğ­e uygun olmadığı, gerekçeler­iyle, dava konusu 1/5000 ölçekli ilave revizyon nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli ilave ölçekli revizyon uygulama imar planının geçerli çevre düzeni planlarına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan yapım tekniğine, yöresel koşullara, kıyı kanununa ve kamu yararına uygun olmadığı yönünde tespit ve değerlendi­rmelere yer verilmişti­r” ifadelerin­e yer verildi. Mahkeme telafisi mümkün olmayan zararların önlenebilm­esi için dava sonuçlanan­a kadar Ordu Büyükşehir Belediyesi­nin çalışma yapmasını durdurmuş oldu.

Aynı yerde deniz ve kıyı doldurulma­sına ilişkin daha önce de Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından proje yapılmış ve “Çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) gerekli değil” kararı almıştı. Ordu İdare Mahkemesin­e açılan dava sonucunda “ÇED gerekli değil” kararı iptal edilmişti. Belediye yeni bir ÇED süreci başlattı ve tekrar karşı dava açıldı. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Eğitmen/wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Fotoğraf: Eğitmen/wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye