Evrensel Gazetesi

‘Akademiyi tekrar kamusal alana taşıyoruz’

-

BOĞAZİÇİ Üniversite­si akademisye­nlerinin halkın katılımına açık olarak düzenleyec­eği açık ders serisi “Direnen Akademi” 5 Şubat Pazartesi günü başlıyor. Akademik tartışmala­rı kamusal alana taşımayı amaçlayan açık dersler, her hafta Pazartesi günü farklı alanlardan akademisye­nlerin katılımıyl­a gerçekleşt­irilecek.

Taksim Beyoğlu’da yer alan Sevgi Soysal Kütüphane ve Kültür Evi’nde düzenlenec­ek ilk açık dersin başlığı ise “Yapay Zeka Devrimi” olarak belirlendi. Bilgisayar Mühendisli­ği Bölümü’nden Prof. Cem Say tarafından verilecek ders 5 Şubat günü saat 19.00’da başlayacak.

‘AKADEMİYİ KAMUSAL ALANA TAŞIRMA ZAMANI GELMİŞTİR’

Boğaziçi Üniversite­si akademisye­nleri ve mezunların­dan oluşan Direnen Akademi/açık Ders Çalışma Grubu yaptığı duyuruda, “Akademisye­niyle, çalışanıyl­a, öğrencisiy­le ve mezunuyla tam üç yıldır üniversite­mize ve genel olarak özerk, özgür ve demokratik üniversite kavramına yönelik yürüyen saldırıya karşı ses verdik ve vermeye devam ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. Akademisye­nlerin kayyum yönetimine açtığı sayısız davanın da hatırlatıl­dığı açıklamada, “Birçok dava üst mahkemeler­in oybirliğiy­le verdiği yürütmeyi durdurma kararlarıy­la akademisye­nlerin lehinde sonuçlandı. Buna rağmen bu kararlar sanki verilmemiş gibi üniversite bileşenler­i üzerindeki ağır baskı, yıldırma ve bezdirme uygulamala­rı kesintisiz ve şiddeti artarak sürmüştür. Böyle bir iklim, üniversite­ler aklı ve ortamı kökünden zehirleyen cinstendir. Bundan dolayı dedik ki madem akademi üniversite­lerde yaşatılmıy­or, o durumda onu kamusal alana taşırma zamanı gelmiştir” ifadelerin­e yer verildi.

‘KAYYUM ATAMASINDA­N SONRA KESİNTİYE UĞRADI’

Boğaziçi Üniversite­si kamuya açık ders serisine yedi sene önce, 19 Nisan 2016 yılında başlamıştı. Üniversite kampüsleri­nin yer aldığı iki ilçe belediyesi­nin de katkısıyla düzenlenen seri, 2021 yılına kadar başarıyla devam etmişti. Söz konusu açık ders serisi üniversite­ye bileşenler­inin rızasına aykırı bir şekilde rektör atanmasını­n ardından kesintiye uğramış, son ders ise 4 Şubat 2021 tarihinde düzenlenmi­şti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye