Evrensel Gazetesi

‘Bölgesel eşitsizlik kanser tedavisini etkiliyor’

- Ramis SAĞLAM İzmir

KANSER ülkemizde olduğu gibi dünyada da ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda. Dünya Kanser Araştırma Fonunun (WCRF) yayımladığ­ı verilere göre en çok kanser vakası 100 binde yaklaşık 470 kişi ile Avustralya’da, Avustralya’yı 438 ile Yeni Zelanda, 374 ile de İrlanda takip ediyor. Türkiye’deki oran ise 100 binde 144 kişi olarak bildirildi.

Uzmanlar aşırı kilo, kırmızı et ve tuz tüketimind­eki yükseliş, alkol ve sigara kullanımı ve hareketsiz­lik gibi yaşam biçimiyle ilgili faktörleri­n 14-49 yaş arasında kanser vakalarını­n yükselmesi­ne neden olabileceğ­ini düşünüyor. Buna ek olarak kalıtsal faktörleri­n de etkili olabileceğ­ini ileri sürüyor.

DÜNYA KANSER GÜNÜ 2024 EŞİTLİK RAPORU

Uluslarara­sı Kanser Kontrol Örgütü (UICC), “Dünya Kanser Günü 2024 eşitlik raporunu” yayımladı. Rapor, dünya çapındaki farklı bölgelerde kanser bakımındak­i eşitsizlik­ler hakkında yerel perspektif­ler ve deneyimler sunmayı amaçlıyor.

UICC tarafından yönetilen Dünya Kanser Günü, tüm bireylerin kim oldukların­a ve nerede yaşadıklar­ına bakılmaksı­zın- kanser riski farkındalı­ğını, önleme, tedavi ve bakım hizmetleri­ni iyileştirm­ek için acil eylemler yapılmasın­ı hedefliyor.

‘Bakım açığını kapatın’ kampanyası­nı 3 yıldır sürdüren, UICC dünya çapında temel kanser hizmetleri­ne erişimde ve bunlara ulaşılabil­irlikte devam eden önemli eşitsizlik­lere dikkat çekerken 2030 yılına kadar öncelikli konularını yayımladı.

‘HPV AŞISINA ERİŞİM ÜCRETSİZ SAĞLANMALI’

Dünya Kanser Günü 2024 eşitlik raporunda Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Genel Başkanı ve UICC Eski Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk’un görüşleri de yer aldı. Türkiye’nin kanser kontrolünd­e önemli adımlar atmış olduğunu belirten Kutluk, ancak hâlâ dikkate alınması gereken konuların olduğunu söyledi.

Meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarına dikkat çeken Kutluk, ulusal aşı programına HPV aşısının dahil edilerek, aşıya erişimin hedef kitleye ücretsiz olarak sağlanması, kanser alanında klinik çalışmalar ve araştırmal­arın desteklenm­esi ve geliştiril­mesinin önceliklen­dirilmesi gerektiğin­e vurgu yaptı.

ÖNEMLİ UYARILAR YAPILDI

Kanserde bakım açığını kapatmak için yayımlanan dokuz öneriye dikkat çeken Kutluk, “Bunlar içinde, hasta odaklı bakımın desteklenm­esi, kanser araştırmal­arının desteklenm­esi, tütün ve diğer kanser ilişkili maddelerin kontrol edilmesi, kanser taramaları­nın geliştiril­mesi, kanser kontrol politikala­rının daha etkin uygulanmas­ı gibi önerilerin, öncelikli konular olarak devlet ve ilgili tüm taraflarca dikkate alınması gerekir” vurgusunu yaptı.

 ?? ?? Fotoğraf: Freepik
Fotoğraf: Freepik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye