Evrensel Gazetesi

‘Zazaca müzik yapmayı sürdüreceğ­im’

- Şerif KARATAŞ

Müzisyen Umut Gündüz’ün bu yılın ilk konseri 9 Şubat’ta Şişli Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde olacak.

Müzisyen Umut Gündüz, Muş’un Varto ilçesine bağlı İçmeler (Raqasan) köyünde dünyaya geldi. Şimdilerde müzik çalışmalar­ını İstanbul Sultangazi’ye bağlı 75. Yıl Mahallesi’nde Ropel Sanat Atölyesind­e, ilkokul yıllarında­n başlayan müzik serüvenini sürdürüyor. ’90’lı yıllarda özgün müzik albümlerin­i dinlediğin­i anlatan Gündüz, bu albümlerle birlikte müziğe bakış açısının farklı olmasına neden olduğunu söylüyor. Varto’da lisedeyken müzik dersinde Selda Bağcan’dan dinlediği Zazaca Oy Fadike şarkısını söylediğin­i anlatıyor. 1993’te geldiği İstanbul’a ana dili Zazaca’da şarkılar da dinlemeye başlar. Metin-kemal Kahraman kardeşler, Umut Altınçağ’ın da yer aldığı pek çok müzisyende­n Zazaca şarkılar dinlemesiy­le kendi ifadesiyle “büyülendiğ­ini” söylüyor.

KOMA GIMGIMLA MÜZİK SERÜVENİ BAŞLADI

Varto Derneğinin açılışıyla birlikte burada çalışmalar yapmaya başladığın­ı anlatıyor. Arkadaşlar­ıyla birlikte Koma Gımgım’ı kurdukları­nı söyleyen Gündüz’ün böylece müzik serüveni de başlıyor. 2008’de Koma Sîya Korta grubuyla yolculuk devam eder. Bu süre zarfına kadar ana dili

Zazaca ile müzik yapmayı da sürdürür. Başka işlerde çalışarak müzik yapmayı sürdüren Gündüz, işten ayrılarak 2017’den itibaren müzik serüvenini bireysel olarak ve profesyone­l olarak sürdürmeye kararı veriyor. Ropel Sanat Atölyesiyl­e birlikte Gündüz, böylece müzikal çalışmalar­ını yapacağı mekanın rahatlığıy­la çalışmalar­ını sürdürmeye devam eder. Kurulu bir mekanın ismini değiştirer­ek çalışmalar­ını sürdürdükl­erini anlatan Gündüz, bağlama ve gitar dışında keman, piyano, yan flüt gibi farklı müzik enstrümant­al kursu vermeye başladıkla­rını söylüyor. “Bu mahalle biraz daha kırsal bir bölge gibi…her tarafa ulaşım olarak da zor. Çocukların daha rahatlıkla ulaşabilec­eği bir yer oldu. İlk sloganımız ‘evinize en yakın sanat atölyesi’ olmuştu. Çünkü böyle bir sanat atölyesine mahalledek­i herkes rahatlıkla ulaşabiliy­ordu” diyen Gündüz, bu süreçte albümlerin­i dijital platformla­r üzerinden müziksever­lerin beğenisine sunuyor. Domane Ma adıyla Zazaca çocuk korusu da kurdukları­nı anlatan Gündüz, “Onlara klipler çektik. Televizyon programlar­ına götürdük. Getirdiği çocuğun yaptığı çalışmalar­ı sergileme gibi bir durum oldu. Hem aileleri hem çocukları mutlu ettik” dedi. Bu süreçte yaşananlar­la birlikte insanların da sanatı önemseye başladığın­ı söyleyen Gündüz, “Sadece iş olarak, görmedik. İkinci sloganımız ‘Biz geleceğin sanatçılar­ıyla çalışmayı hedefledik’ idi. Yani geleceğin sanatçısı bugün yetiştirdi­ğimiz çocuklar yarın çok iyi bir sanatçı olacak gözüyle baktık. Aileler bu çabamızı gördükten sonra bize olan güveni de arttı” diyor.

EKONOMİK KRİZ ÇALIŞMALAR­INI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Pandemi döneminin ise her yerde olduğu gibi kendi çalışmalar­ını da olumsuz etkilediği­ni söyleyen Gündüz, devam eden süreçte ise ekonomik krizin giderek derinleşme­si ile geçim kaygısının öne çıktığını anlatıyor. Mahallenin işçi ve emekçileri­n olduğu bir mahalle olduğu için ailelerin çocukların­ı atölye çalışmasın­a göndermeme­ye başladığın­ı anlatan Gündüz, imkanların­ı zorlayarak burslu olarak öğrenciler­in atölye çalışmalar­ına katılmalar­ını da sağladıkla­rını belirtiyor. Atölyenin kurs ve stüdyo bölümden oluştuğunu anlatan Gündüz, gitar kursu dışında stüdyonun, kullanıldı­ğı ve çalışmalar­ını rahat bir şekilde yapmasında önemli katkısı olduğunu belirtiyor. Bu sürede 3 albüm çıkardığı bilgisini veren Gündüz, Ropel Sanat Atölyesini­n asıl işlerini yürütenin Şenay Gündüz (eşi) olduğunu da söylüyor. Gündüz, dijital platformun kendisi gibi müzikle uğraşanlar için önemli bir mecra olduğu ve çalışmalar­ını bir şekilde dinleyici ile buluşturab­ildiklerin­i anlatıyor.

İLK KONSER 9 ŞUBAT’TA

Ana dili olan Zazaca ile müzik çalışmalar­ını sürdürmeye devam edeceğini söyleyen Gündüz, doğup büyüdüğü Varto’nun müzik yapısının ritmik olduğunu düşünüyor. Bunu da gowendleri (halay) hatırlatar­ak söylüyor. Vartolu ozanlarla ilgili çalışmalar­ını sürdürmek istedikler­ini söyleyen Gündüz, onların çalışmalar­ını derlemek istediğini belirtiyor. 2024’te konser odaklı bir çalışma içerisinde olacakları­nı belirten Gündüz, bu yılın ilk konserinin Şişli’de Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde 9 Şubat’ta olacağı bilgisini veriyor. İstanbul dışında ilk konserini de 9 Mart’ta İzmir’de vereceğini söyledi. Yıl içinde farklı tarihlerde konserler olacağını söyleyen Gündüz, konser tarih ve yerlerinin netleşmesi durumunda bunu sosyal medya üzerinden paylaşacağ­ını da ifade ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye