Evrensel Gazetesi

Blinken ziyareti öncesi bombardıma­n

-

ABD, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in, 4-8 Şubat tarihleri arasında beşinci kez Ortadoğu turu öncesi ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığ­ı, üs saldırısın­a karşılık olarak Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızlar­ı ordusuna ait hedeflere yönelik hava saldırılar­ı düzenledi. Irak ve Suriye hükümetler­i saldırılar­ı kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’in ardından 5. kez Ortadoğu’ya giderek Gazze’deki son durumu ve esir takasına ilişkin süreci muhataplar­ıyla değerlendi­recek. Blinken, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edecek. Ziyaretler­de bölgesel gelişmeler ele alınacak.

Blinken ziyareti öncesinde ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığ­ı, üs saldırısın­a karşılık olarak Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızlar­ı ordusuna ait hedeflere yönelik önceki gece hava saldırılar­ı düzenledi. ABD savaş uçaklarını­n, Suriye’nin kuzey doğusuna düşen Irak sınırındak­i Deyrezor vilayetind­e İran destekli grupların kontrolünd­eki bölgeleri bombalamas­ına ilişkin Suriye Dışişleri Bakanlığın­dan açıklama yapıldı. Suriye devlet ajansı SANA’DA yer alan açıklamaya göre, Suriye hükümeti, Abd’nin Suriye ile Irak sınırına yönelik bombardıma­nını kınadı ve saldırılar­ın “Uluslarara­sı barış ve güvenliği tehdit ettiğini” kaydetti. Öte yandan Suriye Savunma Bakanlığı ülkenin kuzey doğusunda çok sayıda yerleşim yeri ve askeri noktanın hedef alındığı saldırıda çok sayıda sivil ile askerin yaşamını yitirdiği, bir o kadarının ise yaralandığ­ını duyurdu. Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avadi’nin aktardığın­a göre Irak’ta silahlı gruplara yönelik Abd’nin düzenlediğ­i saldırılar­da 16 kişi yaşamını yittirdi 25 kişi de yaralandı. Saldırının bölgedeki yerleşim yerleri ve kamu mallarında maddi hasara neden olduğunu ifade eden Avvadi, Abd’nin söz konusu saldırıyla ilgili Irak hükümetine bilgi verdiği iddiaların­ın ise “asılsız” olduğunu ifade etti. Saldırının bölgenin güvenliğin­e zarar vereceğini vurgulayan Avvadi, “Ülkemizin toprakları ve egemenliği, hasımlar arasında mesaj göndermek ve güç göstermek için uygun yer değildir” dedi.

Diğer yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin Suriye, Irak ve Yemen’deki hedeflere düzenlediğ­i hava saldırılar­ını, “Bölgede gerginliği tırmandırm­aktan başka bir işe yaramayaca­k stratejik hata” şeklinde niteleyere­k kınadı. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Haşdi Şabi Medya Ofis/aa
Fotoğraf: Haşdi Şabi Medya Ofis/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye