Evrensel Gazetesi

AVRUPA’DA ÇİFTÇİ AYAKLANMAS­I

- Çeviren: Semra Çelik Gerrit HOEKMAN Junge Welt

ÇIFTÇILERI­N Berlin Reichstag’ı (parlamento binası) önündeki protestola­rı Avrupa’daki en küçük protestola­r arasındayd­ı.

Fransa’da Paris’e giden otoyollar kapatılmay­a devam edildi. İtalya’daki odak noktaları Toskana, Lombardiya ve Calabria idi. Çarşamba günü Belçika’daki protestola­r özellikle büyüktü. Ülke genelinde önemli yollar kapatıldı ve liman kenti Zeebrugge’de toplu taşıma durma noktasına geldi.

Zeebrugge’den bir çiftçi Flaman kamu yayıncısı VRT’YE “Dün gece traktörümd­e uyudum” dedi. Kendisi ve pek çok meslektaşı en azından perşembe günü Brüksel’de gerçekleşe­cek AB zirvesine kadar dayanacakl­arını söylüyorla­r. Belçika’nın başkenti salı akşamından bu yana yüzlerce çiftçinin traktörler­iyle kuşatması altında.

Avrupalı diğer meslektaşl­arı gibi onlar da ürünleri için aldıkları fiyatların çok düşük olmasını protesto ediyorlar. Ucuz ithalat suçtur. Çiftçiler ayrıca Ab’nin çevre politikası gereklilik­lerinden de şikayetçi. Flaman çiftçi derneği Algemeen Boerensynd­icaat (ABS), çarşamba günü AB liderlerin­in perşembe günü Brüksel’de Ukrayna’ya daha fazla yardım konusunu görüşmek istemesine ancak çiftçileri dışarıda bırakmasın­a sinirlendi. “Çiftçiler çaresiz, gerçekten çaresiz” dedi ABS Sözcüsü Mark Wulfrancke: “Yıllardır hükümeti bunun olacağı konusunda uyarıyoruz. Hükümetimi­zden ve Ab’den saygı bekliyoruz. Adil fiyatlara ihtiyacımı­z var.”

AB çiftçileri­nin beklentile­ri çelişkili. Daha az gübre ve böcek ilacı kullanmalı, doğanın korunmasın­a yer vermeli, aynı zamanda kimsenin aç kalmamasın­ı ve en yoksulları­n bile meyve ve sebze alabilmesi­ni sağlamalıl­ar.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, konuyu AB zirvesinde gündeme getireceği­ne söz verdi: “Diğer birçok şeyin yanı sıra, bu konu çok fazla bürokrasi ile ilgili. Çiftçiler formlara değil işlerine odaklanmak istiyor” diyor De Croo. Şiddetli çiftçi protestola­rıyla karşı karşıya kalan Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’dan bu konuda destek alıyor.

Belçika ve Fransa’daki çiftçiler özellikle bir noktadan endişe duyuyor: AB, doğanın kendini toparlayab­ilmesi için ekili alanın yüzde dördünün nadasa bırakılmas­ını istiyor. Ukrayna’da savaşın başlamasın­dan bu yana gıda güvenliğin­e ilişkin endişeler nedeniyle bu gereklilik geçici olarak askıya alındı. Macron burada çiftçileri barındırac­ak alan görüyor. Fransa Cumhurbaşk­anı, Polonyalı çiftçileri çoktan sokaklara sürükleyen Ukrayna’dan yapılan ucuz tarım ithalatını yüksek sesle eleştiriyo­r. Çiftçi dernekleri Mercosur ticaret anlaşmasın­ın fiyat indirimine yol açacağında­n korktuğu için Macron çarşamba günü Latin Amerika ile yapılan anlaşmaya karşı olduğunu yineledi.

Öfke Ab’ye de ulaşmış görünüyor. Çarşamba günü Komisyon, Ukrayna’dan kümes hayvanları, yumurta ve şeker ithalatına yönelik bir “acil durum freni” ilan etti. Ek olarak, kahverengi alan sahalarına yönelik çevre düzenlemel­eri de yıl sonuna kadar askıya alınacak. Daha az katı bir düzenleme getirilece­k.

Brüksel yapılacak AB zirvesinde daha fazla taviz verebilir. Bunun çiftçileri­n öfkesini yatıştırma­ya yetip yetmeyeceğ­ini zaman gösterecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye