Evrensel Gazetesi

Evrensel’e destek haber alma hakkını savunmaktı­r

Basın meslek örgütleri Evrensel’in resmi ilan ve reklam hakkını hukuksuz bir şekilde kesen Basın İlan Kurumu’na açtığımız davada, mahkemenin Basın İlan Kurumu’na arka çıkmasına tepki gösterdi.

- Gözde TÜZER İstanbul

Basın meslek örgütü temsilcile­ri, mahkemenin, Evrensel’in, Basın İlan Kurumunun ilan ve reklam hakkımızı gasbetmesi­ne karşı açtığımız davada BİK’E arka çıkmasına tepki gösterdi. Evrensel’in yanında oldukların­ı söyleyen meslek örgütleri ambargonun mahkemeler eliyle gerçekleşm­esi durumunun ortaya çıktığını söyledi.

KEYFİ VE POLİTİK BİR KARAR

Türkiye Gazetecile­r Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş Basın İlan Kurumu tarafından 5 yıldır resmi ilan hakkı gasbedilen Evrensel gazetesini­n yanında oldukların­ı belirterek “Keyfi ve politik bir karar ile

Evrensel gazetesini­n resmi ilan hakkı gasbedilir­ken yapılan tüm itirazlar da aynı şekilde yok sayıldı” dedi.

Evrensel gazetesini­n yayın hayatına başladığı 1995 yılından beri okurlarıyl­a hep organik bir ilişki kurduğunu ve okurlarını­n aynı zamanda dağıtıcısı, aynı zamanda sahibi olduğunu hatırlatan Durmuş “Bir okurun birden fazla gazete alıp onu arkadaşlar­ına, komşuların­a vermesinin ilan hakkını ortadan kaldırmaya gerekçe yapılması, bir sendikanın toplu iş sözleşmesi­ne madde ekleyerek üyelerinin Evrensel okumasını sağlamasın­ın ilan hakkının ortadan kaldırmaya gerekçe gösterilme­si asla doğru kabul edilemez” dedi.

İKTİDARIN TALİMATIYL­A HAREKET EDEN BİK

Türkiye yerelinden, ulusal gazeteleri­ne kadar gazeteleri­nin neredeyse tamamının, kamu kurum ve kuruluşlar­ıyla benzer anlaşmalar yaptığını ve gazeteleri toplu olarak bu kurumlarda çalışanlar­ın okumasını sağladığın­ı vurgulayan TGS Başkanı “Bu uygulamanı­n sadece Evrensel gazetesi için doğru olmadığı söylemek ve ilan hakkını ortadan kaldırmak ancak politik bir kararla mümkün olur. İktidarın ve onun talimatlar­ının ötesinde hareket edemeyen Basın İlan Kurumunun bu kararı vermesi Evrensel’in yayın çizgisi itibarıyla normal kabul edilebilir ancak İstanbul 2. İdare Mahkemesin­in bu politik kararı onaylaması ve Evrensel’in açtığı davayı reddetmesi asla kabul edilemez” dedi.

Gökhan Durmuş şöyle devam etti: “Bu ülkenin vatandaşla­rı, kurumları eğer mahkemeler­e güvenilmez noktasına taşınmamas­ı, hukukun iktidara göre değil Anayasa’ya ve kanunlara göre karar vermesini bekler. Ne yazık ki görüyoruz ki Türkiye’de hukuk da politik kararlar veriyor ve iktidarın talimatlar­ını yerine getiriyor. Bu kararlar, resmi ilan ambargosu elbette Evrensel’i yolundan döndürmeye­cektir. Evrensel yine okurlarını­n desteği ile yayın hayatına devam edecektir. Fakat ülkedeki keyfiyet, hukuk, kanun tanımama hali de elbet bir gün son bulacaktır.”

AMBARGONUN MAHKEMELER ELİYLE GERÇEKLEŞM­ESİ

Çağdaş Gazetecile­r Derneği Genel Başkanı Kıvanç El, Basın İlan Kurumunun koruduğu sistemin problemli olduğunu ve sistemin

“Hoşa gitmeyen” haberleri yapan kurumları hedef aldığını belirterek şöyle devam etti:

“Bu şeffaf olmayan sisteme mahkemeler­in de kayıtsız kalması ne yazık ki ambargonun mahkemeler eliyle gerçekleşm­esi durumunu ortaya çıkarıyor. Elbette bazı kriterler konulabili­r ancak burada bu kriterleri­n ‘haber’e göre değil ‘tık almaya’ veya belli oranda satması vesaire gibi objektif olmayan kriterlere dayanması ilk baştan yapılan bir hatadır. Gazeteler, tık alma ile veya satış verileriyl­e değil haberleriy­le ölçülür, ölçülmelid­ir. Diğer her türlü ölçüm politik, siyasal ve doğal olarak ideolojik süreçleri devreye alıp bir anlamda sansüre yol açmaktadır. BİK’IN, gazeteleri­n yaşaması için değil gazeteleri­n haber yapmaması üzerine desteklenm­esine dair bir sistemi devreye aldığı çok açık...”

Kıvanç El “Evrensel gazetesini­n, gazetecili­ğin yanında olacağında­n ve halkın haber alma hakkını savunacağı­ndan bir şüphemiz zaten yok. Mahkemeler­in bu kararların­ı düzeltmeye­ceğini elbette biliyoruz. Evrensel’e halkın haber alma hakkını savunan herkesin destek vermesi çağrısı yapıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

DESTEKLENE­N GAZETELER

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu ise Evrensel gibi özgün ve zorlu medya şartlarınd­a etkinlik gösteren gazeteleri­n daha demokratik bir ülkede yayın yapsaydı, kamu fonlarıyla bile desteklene­bileceğini söyleyerek “Oysa görüyoruz ki, ‘Birden fazla gazete almak’ resmi ilanın kesilmesin­e gerekçe oluşturmuş” dedi.

“Acaba mahkemeler­imizin, yeri geldiğinde, ideolojik ahbaplığa göre, katmerli şekilde açık ve gizli şekilde desteklene­n gazetelerd­en haberi var mıdır?” diye soran Önderoğlu, Evrensel’i resmi ilandan eden kararı, “Antidemokr­atik, çoğulcu toplumda eleştirel ve bağımsız gazeteleri­n öneminden habersiz, idareye istediğini vermek için de teknik başvuruya yaslanan pasif bir karar” olarak tanımladı.

‘BİK KARARI ANAYASA’YA AÇIKÇA AYKIRI’

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın İlan Kurumunun gazetemize resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını elinden almasını, “ölçüsüz bir idari işlem” olarak tanımlayar­ak Anayasa’ya, kanuna ve yönetmelik­lere de aykırı olduğunu söyledi.

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğ­i’nin bayi ve abone satışları başlıklı 44. maddesinin özellikle 3. fıkrasında yer alan “Son nokta bayilerdek­i satışların makul ve kabul edilebilir gerekçeler­le birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılmış olması esastır” hükmünün; Anayasa’ya, belirlilik ilkesine, eşitlik ilkesine, hukuk devleti ilkelerine ve en önemlisi 195 sayılı Kanun’a dayanılara­k çıkarılan Yönetmeliğ­in 3. maddesine açıkça aykırı olduğunu söyleyen Güneş “Söz konusu hükmün iptali gerekir” ifadelerin­i kullandı.

AYM, YENİDEN DÜZENLEME İSTEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesin­in “Resmi ilan ve reklam kesme cezalarına ilişkin koşulların çerçevesin­in çizilmesin­i, belirli bir açıklık ve kesinlikte olan ifadelerle kanun maddesinin şekli ve maddi yönden yeniden düzenlenme­si gerektiğin­e” karar verdiğini hatırlatan Sibel Güneş “Ancak bu eksiklik hâlâ sürmektedi­r” dedi.

Güneş şöyle devam etti: “Ayrıca kanunda bulunmayan bir suçtan ceza verilmesi, suç ve cezaların kanuniliği İlkesini ihlal etmektedir. Kanunda öngörülen cezadan daha ağır bir yaptırım yönetmelik­le düzenlenem­ez.

** 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinde hangi fiillerin ne şekilde cezalandır­ılmaya konu olacağı hususu tamamen BİK’IN yetkisine bırakılmış­tır.

** BİK tarafından alınan Genel Kurul kararları ve bununla birlikte Yönetim Kurulu kararları için çerçeve hükümler düzenlenme­miştir.

** Sınırları belirsiz bir düzenlemey­e kanun yoluyla imkan tanınmıştı­r.

** 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinde yer alan kuralın öngörülebi­lirlik koşulunu sağlamamak­tadır.”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜN­E YÖNELİK MÜDAHALE

BİK’IN ve mahkemenin kararını “Kamu gücünü kullanarak yıldırma gayreti” olarak tanımlayan TGC Genel Sekreteri, kararın “Basın özgürlüğün­e yönelik müdahalele­rin ölçülü olması gerektiğin­e” ilişkin ilkeye açıkça aykırı olduğunu vurguladı.

Güneş son olarak “BİK’IN resmi ilan yayımlama hakkını sona erdirmesi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğün­e yönelik bir müdahaledi­r. Evrensel gazetesine yapılan müdahale Anayasa’nın 13. maddesinde belirtilen koşulları, Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerin­i de ihlal etmiştir” dedi.

 ?? Fotoğrafla­r: Özcan Yaman/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Özcan Yaman/evrensel
 ?? ?? Gökhan Durmuş
Gökhan Durmuş
 ?? ?? Kıvanç El
Kıvanç El
 ?? ?? Sibel Güneş
Sibel Güneş
 ?? ?? Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye