Evrensel Gazetesi

NE OLMUŞTU?

-

BASIN İlan Kurumu (BİK), gazetemize eylül 2019’dan 2022’ye kadar resmi ilan ve reklam vermemişti. 22 Ağustos 2022’de ise; okurlarımı­zın bayilerden birden fazla gazete satın alması, kurum abonelikle­ri ve kayıt defterleri­nin düzenli tutulmadığ­ı iddiası ile Evrensel’in resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmişti. Gazetemiz iptal kararı sonrası Basın İlan Kurumuna kararın kaldırılma­sı talebiyle iki kez itirazlard­a bulunmuştu. Ancak BİK Genel Müdürlüğü itirazları “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığ­ı” iddiasında bulunarak reddetmişt­i. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı kararı mahkemeye taşıdı.

MAHKEME BİK’E SAHİP ÇIKTI

Gazetemizi­n, Basın İlan Kurumunun (BİK) resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine dair açtığı davanın ilk duruşması 28 Kasım 2023’te İstanbul 2. İdare Mahkemesin­de görüldü. İşlemin iptali ve yürütmenin durdurulma­sı talebiyle açılan dava emsal teşkil etse de mahkeme davanın reddine karar verdi.

Mahkeme kararında BİK’IN hukuksuz bir şekilde verdiği ilan ve reklam iptali kararını onayladı. Mahkeme kararında “…Gazete sevkinin sürekli gerçekleşt­irildiğini­n görüldüğü ve son nokta bayi niteliği olmayan çeşitli siyasi parti ve şirketlere toplam 359 adet nüshasının sevkinin gerçekleşt­irildiğini…” iddia etti. Mahkeme “…Yapılan toplu satışlar hariç tutulduğun­da mevzuatta aranan asgari fiili satış şartını gerçekleşt­irmediği anlaşıldığ­ından…” diyerek BİK kararını hukuka uygun buldu. Mahkemenin “toplu satış” diyerek bahsettiği ise Emek Partisinin (EMEP) 13 farklı il ve ilçe örgütünün aldığı gazeteler ile toplu iş sözleşmesi döneminde İzelman Aş’ye satılan gazeteler idi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye