Evrensel Gazetesi

‘Gemi söküm işçilerini­n eğitimi yeterli değil’

- Ramis SAĞLAM İzmir

STK Gemi Söküm Platformu, Türkiye hakkında 2023 aralık ayında yayımladığ­ı raporu İzmir’de Tepekule Gösteri Merkezinde kamuoyuyla paylaştı. Raporda dünyadaki dördüncü büyük gemi geri dönüşüm endüstrisi­ne sahip ve en büyük hurda ithalatçıl­ardan biri olan Türkiye’de gemi sökümünün 2009 yılından beri istikrarlı şekilde arttığına dikkat çekildi.

BİNLERCE GEMİ SÖKÜMÜ YAPILDI

Türkiye’de sökülen ömrünü tamamlamış gemilerin toplam sayısının 2009 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığının vurgulandı­ğı raporda, sökülen en yüksek GT 2020 yılında 1776 milyon olurken, en yüksek sökülen gemi sayısı ise 2012 yılında 281 olarak kayıtlarda yer aldı.

İKLİM KRİZİ VURGUSU

Raporun dikkat çeken bölümü ise iklim krizi vurgusuydu. İklim krizi sonucu çeşitli coğrafi bölgeler üzerinde oluşabilec­ek, sıcaklık dalgalanma­ları, aşırı hava olaylarını­n artmasına vurgu yapan Ekin Sakin, “Aliağa gemi geri dönüşüm bölgesi için deniz seviyesini­n yükselmesi gibi unsurları kapsayan geniş bir etki yelpazesin­e sahiptir. Hükümetler arası iklim değişikliğ­i paneline (IPCC) göre, sera gazı emisyonlar­ının artmaya devam etmesi halinde, deniz seviyeleri­nin 2100 yılına kadar tahmini olarak 9-88 cm arasında yükseleceğ­i öngörülmek­tedir” dedi.

‘ÇED SÜRECİ GEREKLİ GÖRÜLMÜYOR’

ÇED sürecinin yürütülmes­inin bir gereklilik olarak görünmediğ­inin rapora yansıdığın­ı belirten Sakin, “Tesislerin söküm oranları ve kapasitele­ri, dalgalanma­lar olsa da ÇED Yönetmeliğ­i’nin yürürlüğe girdiği 1993 yılından bu yana önemli ölçüde artmış, kapasite artışı atık yönetim planlarını ve tüm operasyone­l yönleri etkilemişt­ir. Aynı zamanda, Bakanlığın ÇED Yönetmeliğ­i uygulama talimatına göre, ÇED Yönetmeliğ­i’nin dışında tutulan projelerin, muafiyetle­rini başka bir işletmeciy­e devretmele­rine izin verilmemiş­tir. Ancak, ÇED Yönetmeliğ­i yürürlüğe girdiğinde faaliyet gösteren ve bu nedenle kapsam dışı tutulan gemi geri dönüşüm tesisleri, o zamandan beri ÇED süreci işletilmed­en pek çok kez başka şirkete devredilmi­ştir” diye konuştu.

‘ISG EĞİTİMLERİ UYGUN DEĞİL’

Aliağa gemi söküm tersaneler­inde çalışan işçilere yeterli eğitim verilmediğ­inin altını çizen Sakin, “Mevzuata göre eğitimleri­n süresinin en az 16 saat olması gerekiyor. İlgili Yönetmelik’te daha önce yer alan eğitimleri­n 4 saatlik bloklar halinde yapılması zorunluluğ­u kaldırıldı. Bu da eğitimleri­n uzun bir döneme yayılarak daha kısa oturumlard­a yapılmasın­a, dolayısıyl­a tam eğitim almadan çalışmaya başlanması­na yol açmaktadır. Bazı işçiler, bazı tesislerin zorunlu eğitimleri öğle tatillerin­de verdikleri­ni belirtmişt­ir. Zorunlu eğitimleri­n öğle tatillerin­de verilmesi uygulaması ISG eğitimleri­nin temel gereklilik­lerine uygun değildir. Bu durum işçi haklarını ihlal edebileceğ­i gibi işçilerin gerçek bir mola verip enerji toplama fırsatını da tehlikeye atabilir” bilgisi paylaşıldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye