Evrensel Gazetesi

ÖZGÜRLÜK IÇIN BIR YAŞAM

- Mumia Abu JAMAL

Adı Sekou Odinga’ydı. Hayatını siyahların özgürlüğü için mücadele ederek geçirdi. Ne zaman bir siyah özgürlük hareketi oluşsa, ona katılmakta ve yaşam enerjisini mücadeleye katmakta tereddüt etmedi.

Sekou ve yoldaşı Déqui Kioni-sadiki, 2020 yılında yayımlanan “Black Power Afterlives” adlı kitapta dokunaklı yaşam öykülerini kaleme aldılar ve bize kendi gelişimler­i ve özgürlük mücadelele­ri hakkında fikir verdiler. Sekou Odinga şunları yazdı: “Kara Panter Öz Savunma Partisinin bir üyesiydim, Siyah Kurtuluş Ordusunda bir askerdim ve 33 yıl boyunca ABD’DE siyasi bir savaş esiriydim. Yetişkin hayatımın büyük bir bölümünü siyahların kendi kaderini tayin hakkı, siyahların devrimci siyaseti ve siyahların kurtuluşu için mücadele ederek geçirdim. Bu nedenle hayatım sıkça duyduğum şu sözle örtüşmüştü­r: Baskı direnişi, direniş de baskıyı doğurur.”

Odinga şöyle devam ediyor: “Bir çocuk suçlu olarak, iyi bir dost ve yoldaş olan Lumumba Shakur ile New

York eyaletinde­ki Comstock Islah Tesisindey­ken siyasi bilinç geliştirme­ye başladım. Lumumba’nın babası Hajji Salahuddin Shakur oğluna Malcolm X ve öğretileri, ulusal kurtuluş siyaseti, toprak ve bağımsızlı­k mücadelesi ve en önemlisi siyahların silahlanma ve kendilerin­i devlet ya da kişisel şiddete karşı savunma hakkı hakkında okuma materyalle­ri gönderdi. Lumumba bana okumam için bu materyalle­ri verdi ve üç yıllık hapis cezamı çektikten sonra, hapishaned­e bana çok ilham veren Malcolm’u aramak için sokaklara döndüm.”

Bu sözler Sekou Odinga’nın Chicago merkezli Haymarket Books tarafından yayımlanan kitabından.

Odinga, Malcolm X liderliğin­deki Afro-amerikan Birliği Örgütüne (OAAU) katıldı. Ancak Malcolm kısa bir süre sonra suikasta kurban gidince Odinga OAAU’DAN ayrıldı. 1968’de Oakland’dan (Kaliforniy­a) Kara Panter Partisinin bir delegasyon­u, partinin yerel bir şubesi için üye aramak üzere New York’a gitti. Sekou Odinga ve Lumumba Shakur hemen partiye katıldılar. Sonrasında yaşananlar ise uzun bir hikaye.

Kasım 2014’te Odinga şartlı tahliye ile serbest bırakıldı ve Déqui ile birlikte on yıl boyunca siyahların kurtuluşu için mücadele etti. 79 yaşındaki Sekou Odinga şimdi atalarının yanına döndü.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye