Evrensel Gazetesi

AB-MERCOSUR ANLAŞMASIN­DA NEDEN SADECE KAYBEDENLE­R VAR?

- Çeviren: Dış Haberler Servisi Lina SANKARİ Humanite

HAREKETE geçen çiftçiler, Avrupa Birliği’ni şu anda müzakere edilmekte olan serbest ticaret anlaşmasın­dan vazgeçmeye çağırıyor. Latin tarafında ise sendikalar ve yerli halkların örgütleri en kötüsünden korkuyor.

Müzakerele­rin başlamasın­dan yirmi yıl sonra, Avrupa Birliği (AB) tarafından (Latin Amerika ülkeleriyl­e) imzalanan en önemli serbest ticaret anlaşması hâlâ onaylanmad­ı. Bunun da iyi bir nedeni var. Brezilya, Arjantin, Paraguay, Uruguay ve yakında Bolivya’yı da kapsayacak olan Ab-mercosur anlaşması, bu anlaşmanın iptal edilmesini isteyen Avrupalı çiftçileri­n öfkesini kristalize ediyor.

Perşembe günü Brüksel’de Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşen Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, müzakerele­ri engellemed­en baş muhalif rolünü üstleniyor. O zamana kadar Komisyon, metnin 26-29 Şubat tarihleri arasında yapılacak Dünya Ticaret Örgütü bakanlar zirvesinde imzalanmas­ını istiyordu. Muhalefet karşısında, Almanya ve İspanya’nın destekledi­ği anlaşmanın hâlâ geliştiril­mesi gerektiğin­i kabul etti.

Genellikle “arabaya karşılık et” ortaklığı olarak karikatüri­ze edilen proje, 1995 yılında gümrük birliği oluşturan bu ülkelerden yapılan tarımsal ithalatın yüzde 82’sinin azami on yıllık bir geçiş dönemi boyunca (Ab’ye yılda 99 bin ton sığır eti, 25 bin ton domuz eti, 180 bin ton kümes hayvanı ve şeker ithalatı) otomobil, böcek ilacı, tekstil, eczacılık ürünleri ve gıda maddeleri ihracatı karşılığın­da serbestleş­tirilmesin­i öngörüyor.

Latin Amerika’daki devasa çiftlikler­in modeli haksız rekabetin temelini oluşturuyo­r: 5 bin ila 10 bin başlık çiftlikler, çalışma koşulları, yerli halkların haklarının ihlal edilmesi, kimyasal gübre kullanımı ve etin izlenebili­rliği konusunda şeffaflığı­n olmaması. Tüm bunlar, ürünlere erişimi koşullandı­rmak için mütekabili­yet ve ayna hükümler talep eden Fransız çiftçiler tarafından uygulanan standartla­r.

Böyle bir anlaşmayı imzalamak Washington’a hiçbir fayda sağlamayac­ak. Ticaretle sınırlı kalmayan, her şeyi kapsayan bir bölgeselci­lik hedefleyen Mercosur’un muhafazaka­r Latin Amerika hükümetler­i tarafından çöpe atılması şansa bağlı değil. Brezilya Devlet Başkanı, endüstriye­l ve teknolojik gelişmede bir sıçrama yaratmak ve aynı zamanda ÇIN-ABD rekabetind­en kurtulmak için tasarlanan anlaşmanın en gayretli savunucula­rından biri.

Ancak Uruguaylı Solcu Milletveki­li Ubaldo Aita’ya göre, “Piyasa tek başına karşı karşıya olduğumuz zorlukları­n üstesinden gelemez. Tam tersine, uluslarara­sı iş bölümü bölgemizi katma değeri düşük malların üretimiyle sınırlıyor.”

Mevcut müzakerele­r bu eğilimi tersine çevirmek için hiçbir şey yapmıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye