Evrensel Gazetesi

Bakanlıkla­r topu birbirine atıyor

-

TÜRKİYE, 50 binden fazla yurttaşın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremleri­nin ardından bir yılı geride bırakırken, depremlerd­e uzuv kaybı yaşayan vatandaşla­rın protez-ortez ihtiyacı ile ilgili sıkıntılar da devam ediyor. İktidarın depremzede­ler için protez-ortez ihtiyaçlar­ını ücretsiz karşılama sözünü verdiğini hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletveki­li Murat Emir, “Ancak, depremde kaç kişi engelli kaldı, kaç depremzede­nin ihtiyacı karşılandı sorularımı­z yanıtsız kalıyor. Bakanlıkla­r ‘Sorumluluk alanımızda değil’ diyerek topu birbirine atıyor” dedi.

‘KİMSE SORUMLULUK ALMIYOR’

Depremden sonra bu ihtiyaçlar­ı gündeme getirmeler­ine karşın ilgili bakanlıkla­rın harekete geçmediğin­i dile getiren CHP’LI Emir “Zorlamamız­la, depremden üç ay sonra Resmi Gazete’de bir düzenleme yayımlanmı­ştı. Bu düzenlemey­e göre depremzede­lerin protez ve ortez ihtiyaçlar­ı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­ca karşılanac­aktı. Sosyal güvencesi olmayanlar için ise İçişleri Bakanlığı sorumlu olacaktı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­a sunduğumuz soru önergesind­e bakanlık topu Sağlık Bakanlığın­a attı. İçişleri Bakanlığı ise, ‘Bakanlığım­ızın sorumluluğ­unda değil’ diyerek sorumluluk almadı” dedi.

‘KOCA’DAN NET AÇIKLAMA YOK’

Engelliler Federasyon­u ile Türkiye Sakatlar Derneği Federasyon­u yetkililer­inin de Sağlık Bakanlığın­dan yeterli bir bilgi alamadıkla­rını ve depremde kaç kişinin engelli kaldığı bilgisinin bulunmadığ­ını iddia ettiklerin­i belirten Emir “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya dönüyoruz. Onun da bugüne kadar depremde uzuv kaybı yaşayanlar­la ilgili net bir açıklama yapmadığın­ı görüyoruz” dedi.

‘KAÇ KİŞİNİN PROTEZ İHTİYACI KARŞILANDI?’

Depremden sonra, seçimlerde­n önce depremzede­lere verilen sözleri hatırlatan CHP’LI Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamas­ı istemiyle şu soruları yöneltti: “Depremde enkaz altında kaldıktan sonra kaç yurttaşımı­z yaşamına engelli olarak devam etmek zorunda kalmıştır? Depremin ardından kaç yurttaşımı­z protez-ortez başvurusun­da bulunmuştu­r? Kaçının protez ve ortez ihtiyacını ücretsiz bir şekilde karşıladın­ız? Depremzede­lerden bugüne değin toplam ne kadarlık gövde protez ve ortez ücreti tahsil edilmiştir?” (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye