Evrensel Gazetesi

SEÇİM ÖNCESİ AF, DEPREM SONRASI RANT

-

HER seçim öncesinde gündeme gelen imar afları Türkiye’de toplam 14 defa uygulandı, bunların 8’i ise AKP iktidarı döneminde. Hatta 6 Şubat depremleri­n den önce mayıs ayındaki genel seçimlere bir ‘hazırlık’ olarak iktidarın gündeminde yine imar affı vardı. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Ku rum’un açıkladığı verilere göre 2018’deki son imar af fından 5 milyon 849 bin konut ve 1 milyon 237 bin ti cari olmak üzere 7 milyon 86 bin adet bağımsız bö lüm yararlandı. Kurum ayrıca bu yolla elde edilen ge lirin 7 milyar 511 milyon liraya ulaştığını aktarmıştı.

Maraş merkezli depremlerd­en etkilenen 11 ilde 2018’deki imar affından yararlanan bina sayısı ise 301 bin 802. Uzmanların defalarca depreme dayanıklı ol mayan binaların yapı ruhsatı almasını sağlayan imar affının bir cinayet olduğuna yönelik uyarıların­a rağ men defalarca çıkarılan imar afları, deprem kentle rindeki yıkımın önemli nedenlerin­den biri.

DEPREM BAHANESİYL­E RANT PEŞİNDE

Deprem sonrasında ise yurttaşlar­da oluşan deprem korkusunu iktidar rantı kolaylaştı­rmak için kullandı. Depremden kısa süre sonra 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürül­mesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik­lerle yerle şim alanlarını­n rezerv alan ilan edilmesini­n önü açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Mehmet Özhaseki, bu değişiklik­leri anlatırken “Kentsel dönüşümü vicdanlı adaletli şekilde uy gulayacağı­z, kimsenin gözünün yaşına bakmaya cağız, başka çaremiz yok” dedi.

Depremden etkilenen 11 il için ise bazı özel mad deler getirildi. 11 ildeki yargısal süreçlerle ilgili yapı lan düzenlemel­erle inceleme, savunma süreleri, ke şif ve bilirkişi raporların­ın teslim süreleri kısaltıldı. Savunmaya cevap, cevaba cevap aşamaları ve yü rütme durdurma talebine verilen kararlara itiraz et me hakkı kaldırıldı.

Rant ve talanı hızlandıra­n bu değişiklik­lerin he men ardından başta İstanbul olmak üzere pek çok bölge rezerv alan ilan edildi. Üsküdar’da bulunan 29 Mayıs Sitesi gibi halihazırd­a yaşam bulunan alanlar rezerv alan ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim De ğişikliği Bakanlığın­a bağlı Kentsel Dönüşüm Baş kanlığı, Bakanlık makamına gönderdiği 14 Kasım ta rihli kararla, 6 Şubat depremleri­nden en çok etkile nen kent olan Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerind­e 207 hektarlık bölgeyi içeren sekiz mahalle, rezerv yapı alanı ilan edildi. Hatay Barosuna göre kararla yaklaşık 50 bin kişi mülksüzleş­me riskiyle karşı kar şıya gelecek. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye