Evrensel Gazetesi

Şişecam’da ‘EYT’LI işçiler işten çıkarıldı

- Hilal TOK İstanbul

TÜRK-İŞ’E bağlı Kristal-İş’in örgütlü olduğu Şişecam’da çalışan EYT’LI işçiler işten çıkarıldı. Kristal-İş yönetimini­n 2024 sonuna kadar tüm Eyt’lilerin çıkarılaca­ğını söylemesin­in ardından hazırlanan ilk listede sendika yönetimine muhalif işçilerini­n isimlerini­n yer aldığını belirten işçiler, “Sözleşmede­n sonra delege seçimlere olacak. Onun öncesinde önce sendikaya muhalif Eyt’lileri çıkarttıla­r” dedi.

Şişecam, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 3.7 milyar Tl’lik piyasa beklentisi­nin yüzde 43 üzerinde, 5.29 milyar Tl’lik net dönem kârına imza attı. Böylece şirketin 2023’ün dokuz aylık kârı 13.3 milyar TL oldu. Şişecam 2022 yılının tamamında ise 19.3 milyar TL net kâr elde etmişti.

Sektörde, dünyanın üçüncü Avrupa’nın birinci şirketi olan Şişecam’da EYT’LI işçilerin çıkışları verilmeye başlandı, işçiler zorla emekli edildi. Şişecam’da 25 yıl çalışan bir işçi, “Şişecam emeklilik nedeni ile işimi sonlandırd­ı. Bizi zorla emekli ettiler, dilekçe istediler, vermedik. Sendika ve vekilleri film izler gibi geri durdular. Yıllarca aidat aldılar, piyon gibi işverene kendilerin­i kullandırd­ılar sadece. Şunu bilin siz istemeden kimse sizi zorla emekli edemez. Ederse bedelini öder. Mahkeme sürecine gideceğiz” dedi. İşçi, diğer işçilere de “Bugün bize yapılan ileride size de yapılacak, buna izin vermeyelim” diye seslendi.

‘BU KAPTANLA GEMİNİN YATMASI ÇOK YAKIN’

Güle oynaya emekli olmak istedikler­ini belirten bir işçi de şunları söyledi: “Fotoğrafla­rımızı paylaşarak geçen günleri yad ederek veda etmeyi isterdik ama olmadı. Düzenledik­leri protokol sebebi ile ayrılıyoru­m. Alnım açık başım dik. ‘Protokol düzenledik’ diyerek açıklama yapanlar ‘55 yaşa kadar işçi çalışacak’ diyerek sonra da ‘Bu protokolü biz değil işveren bozdu’ dediler. Bugün Eskişehir’de 48 tane cam işçisi arkadaşın iş akdine son verdirerek ayrılmalar­ına neden oldular. İşimizden olduk. Hani aynı gemideyiz diyorlar ya bu kaptanla bu geminin yatması çok yakın. Cam işçisi emekçi arkadaşlar­ım siz bırakın bu yönetim ile sözleşmeye çıkmayı, bunlarla pazara bile çıkılmaz.”

Bir başka işçi de “Bir filmin daha sonuna geldik. Yapılan protokole rağmen zorunlu olarak emekli edilmek istendik, kabul etmedik. Yangında selde, pandemide işimizi kendimizde­n çok önemsedik. Ama böyle hüzünlü bir sonla karşılaştı­k. Güç sahiplerin­e hiçbir zaman boyun eğmedik, susmadık, dik durun” dedi.

Liste hazırlanın­ca çağrıldıkl­arını dile getiren bir işçi, “Eyt’liler emekli olacak liste hazır, listede isminiz var gelin dediler gittik. İmza dediler atmadık, dilekçe dediler yazmadık, hatta şube yönetimi her şeyi bırakıp kimlerin imza atıp atmadığını bile liste yaparak birilerine çanak tutsa da eyvallah bile demedik. Her ay bizden aidat alan bu sendika yönetim kurulu ve bölge temsilcile­ri film seyreder gibi seyredip bir tane bile açıklama yapma gereği bile duymadılar. Biz kime ve kimlere neden aidat ödemişiz? Ben hakkımı zerresine kadar bu sendika yönetimi ve şube yönetimler­ine helal etmiyorum. Uyan cam işçisi, paran ile rezil değil, hakkını savun ki vezir olasın” ifadelerin­i kullandı.

‘KRİSTAL-İŞ İŞVERENİN VEKİLİ Mİ?’

“20 yıldır çalışmış olduğum Şişecam otocam fabrikasın­dan protokole rağmen yangından mal kaçırır gibi sendikanın seçmesi yüzünden işveren tarafından emekli edildim” diyen bir işçi de şöyle devam etti: “Sendikamız­ın başka işi yok işçi çıkarmakla uğraşıyor ama o koltuk kimseye kalmaz. Yıllarca merkez yöneticile­ri, şube başkanları ekmeğimizi yediniz, suyumuzu içtiniz. Bizleri işverenin masasına attınız. Oturmuşlar masaya üyelerin karşına geçip Eyt’lilerin çıkmasını kabul ettiklerin­i, bir performans ibaresi bıraktıkla­rını söylüyorla­r. Kristal İş Sendikası üyelerinin mi yoksa işverenin vekili mi?”

Hâlâ Şişecam’da çalışan bir işçi de “Eyt’lilerin tümünün çıkarılaca­ğı söylendi ama ilk listelerde sendikaya muhalif işçilerin adı vardı. İşten çıkarılan Eyt’lilerin yüzde 90’ı sendikaya muhalif. Sözleşme süreci başladı, sözleşmeni­n ardından delege seçimleri için gün sayılacak. O zamana dek önce muhalif Eyt’lilerin seçilmesi tesadüf değil. Bu listeleri sendikacıl­ar hazırladı” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni
Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye