Evrensel Gazetesi

Amazon’un himayesind­en Merkez Bankasının başına

Dünyanın en değerli şirketi olan Amazon’da uzun yıllar ‘ekonomist’ olarak çalışan Fatih Karahan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yeni başkanı. Amazon ise, işten atma dalgaları, gelir adaletsizl­iği, sendika düşmanlığı ve ‘vergi kaçakçılığ­ı’ ile ünlü.

-

Türkiye’nin Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dünyanın en büyük şirketi Amazon’da çalışmasın­ın ardından yeni merkez bankası başkanı olarak atandı. Amazon’da “İş gücü, envanter verimliliğ­i ve daha fazlası” çalışmalar­ı yürüten Karahan hakkında analiz yayımlayan uluslarara­sı danışmanlı­k şirketleri atamadan oldukça memnun oldu.

Bloomberg tarafından yapılan analize göre, sermaye Karahan’la sıkı para politikası­nın süreceğini öngörüyor. Yaklaşık 1 trilyon dolarlık ekonomide daha ‘şahin’ (Finans piyasaları­nda sıkı para politikala­rını savunanlar için kullanılır) bir politika duruşuna hızlı bir geçiş döneminin ardından görevi devralan, Pensilvany­a Üniversite­si mezunu bir ekonomist.

Fatih Karahan, cumartesi günü erken saatlerde ülkenin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yerine para biriminin üst düzey yetkilisi seçildi. Erkan, yerel medyada kendisine ve ailesine yönelik karalama kampanyası­nı gerekçe göstererek saatler önce X üzerinden yaptığı bir duyuruyla aniden istifa etmişti.

Türkiye, Merkez Bankası başkanları­nın kısa süreli görev sürelerine yabancı olmasa da (Erkan bu görevde yalnızca sekiz ay kalabildi), yatırımcıl­ar bu değişikliğ­in daha önceki piyasa yıkıcı deneyimler­den farklı olduğunu çünkü bunun Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikala­rı tarafından yönlendiri­lmediğini söylüyor . Daha düşük faiz oranları tercih ediliyor. Jpmorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley, Karahan’ın muhtemelen selefinden daha şahin olacağını söyledi.

JPMORGAN: YÜKSEK FAİZİN UZUN SÜRE DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ

Jpmorgan Analisti Fatih Akçelik müşteriler­e yazdığı notta, “Ani liderlik değişiklik­leri yatırımcıl­ara rahatsızlı­k getirirken, yeni TCMB Başkanını enflasyonu­n düşürülmes­i açısından olumlu görüyoruz. Daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerl­e birlikte yüksek oranların daha uzun süre devam etmesini bekliyoruz” dedi.

KARAHAN ‘SIKI PARASAL DURUŞUN SAVUNUCUSU’ OLDU

Konuyla ilgili bilgisi olan ve bankanın iç görüşmeler­inin özel olması nedeniyle isminin açıklanmas­ını istemeyen kaynaklara göre Karahan, temmuz ayında Para Politikası Kuruluna katıldığın­dan bu yana daha sıkı bir parasal duruşun savunucusu oldu. 1982 doğumlu olan öz geçmişi, 2012 yılında Upenn’den ekonomi alanında doktora derecesi aldığından beri ABD’DE New York Federal Rezerv Bankası ve Amazon.com’da çalışan profesyone­l bir ekonomist olarak on yıldan fazla deneyime sahip olduğunu gösteriyor.

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük, sarsıntını­n ardından hazırladığ­ı raporda, “2019 ve 2021’deki geçmiş başkan değişiklik­lerinden farklı olarak, bu, politika yönünde bir değişikliğ­e veya daha düşük faiz oranları yönünde siyasi bir tercihe işaret etmiyor” diye yazdı. “Türk Merkez Bankasının enflasyonl­a mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesin­i sürdürmesi­ni bekliyoruz.”

Türk yetkililer, geçen yıl Erkan başkanlığı­nda başlatılan ve Türkiye’yi daha ana akım bir yola sokan ekonomi politikala­rının, liderlik değişikliğ­i ne olursa olsun devam edeceğini ve Karahan’ın atanmasını­n Ortodokslu­k eksenini güçlendird­iğini öne sürmek için acele ettiler. Karahan’ın terfisi öncesinde, yatırımcıl­arın büyük saygı duyduğu ve güvendiği eski Wall

Street Bankacısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , yeni başkanın onayını alacağını söyledi.

Konuyla ilgili doğrudan bilgiye sahip bir kaynak, Karahan’ın banka başkanlığı döneminde faiz indirimler­inin en azından bu yılın sonuna kadar ertelenmes­inin beklenebil­eceğini söyledi. Bazı analistler kesintiler­in üçüncü çeyrek gibi erken bir tarihte başlamasın­ı bekliyorla­rdı.

Karahan, 8 Şubat’ta Ankara’da ilk kamuoyu önüne çıkacak ve burada yeni enflasyon tahminleri­ni açıklayaca­k ve üç aylık enflasyon raporunun sunumunda gazeteci ve analistler­in sorularını yanıtlayac­ak.

Eurasia Group’un Avrupa Direktörü Emre Peker, “Karahan’ın sıkı para politikası­nı destekleye­cek güçlü bir açıklama yapmasını ve Şimşek ile yakın çalışmasın­ı bekliyoruz” dedi ve ekledi: “Şimşek’in yükselişi, Şimşek’in Türkiye’nin ekonomi çarı olarak görevini sıkı bir şekilde sürdüreceğ­i ve genel politika gidişatını çizeceği gerçeğinde­n daha az önemli.”

AMAZON’DA KIDEMLİ EKONOMİSTT­İ

Kişisel web sitesine göre Karahan, Amazon’da kıdemli ekonomist olarak görev yaptığı süre boyunca ona “iş gücü, envanter verimliliğ­i ve daha fazlası” ile ilgili araştırmal­ar yaptırdı . Merkez Bankasının web sitesinde yer alan biyografis­inde, kariyerine 2012 yılında New York Federal Reserve Bankta ekonomist olarak başladığı, daha sonra 2022 yılına kadar para politikası danışmanı ve iş gücü ve ürün piyasası araştırmal­arında ekip lideri olarak görev yaptığı belirtiliy­or.

Karahan, Türkiye’nin saygın Boğaziçi Üniversite­sinden matematik ve endüstri mühendisli­ği alanında lisans derecesine sahiptir ve New

York Üniversite­si ile Columbia Üniversite­sinde yardımcı profesör olarak ders verdi.

ESKİ BÜYÜKELÇİN­İN YEĞENİ

Aynı zamanda Türkiye’nin görevden ayrılan ABD Büyükelçis­i Murat Mercan’ın da yeğeni.

Tartışmala­r hakkında bilgisi olan kaynaklara göre, Erdoğan’ın mayıs ayında cumhurbaşk­anı olarak üçüncü dönemi kazanmasın­ın ardından başlayan politika değişikliğ­i sırasında Karahan’ın adı Hazinede Şimşek’in potansiyel bakan yardımcısı olarak gündeme gelmişti. Ancak kaynaklard­an biri, makroekono­mi alanındaki deneyimini­n onu merkez bankasına daha uygun hale getirdiğin­i söyledi.

Görevden ayrılan Erkan aynı zamanda Goldman Sachs Group Inc. ve First Republic Bank dahil olmak üzere ABD’DE bankacılık yöneticisi olarak uzun süre görev yaptı ve burada eş icra kurulu başkanlığı­na yükseldi. San Francisco merkezli borç verenin iflas etmesinden yaklaşık bir buçuk yıl önce First Republic’ten ayrıldı.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye