Evrensel Gazetesi

KÜBA’DAN ARJANTİN’E BÖLGEDEN NOTLAR

- Ertan EROL

Ş ili’de başkent Santiago’nun batısında yer alan liman kentleri Valparaiso ve Viña del Mar’ı etkile yen orman yangınları büyük ölçüde kontrol altına alınmış olsa da yangınlar arkasında ülkenin son on yıllardır yaşadığı en büyük felaketi olarak nitelendi rilebilece­k bir enkaz bıraktı. Biyolojik koruma alanı böl gesindeki hektarlarc­a ormanlık alanın yanında, 51 kişi nin öldüğü, 6 bine yakın evin ve onlarca fabrikanın zarar gördüğü bu yangınları­n sebepleri üzerine spekü lasyonlar da kaçınılmaz oldu. Özellikle içişleri bakanı ve hükümet yetkililer­inin yangınları­n bazı bölgelerde farklı noktalarda eş zamanlı olarak başlamasın­ın bu yangınları­n bilinçli bir biçimde insan eli ile çıkarılmış olma ihtimalini­n araştırıld­ığını sıkça belirtmele­rine yol açtı. Hükümet yangın alanlarına giden bazı yolların açılması ve yangından etkilenen yerleşim yerlerine tekrar ulaşımın sağlanması ile yangınlard­a hayatını kaybedenle­rin sayısının daha da artmasını bekliyor.

Komşu ülke Arjantin’de ise Milei Hükümeti üçüncü ayına girerken omnibüs yasa olarak adlandırıl­an torba yasanın Kongreden geçirilmes­inin sancıları yaşanıyor. Kongrenin alt odası olan Temsilcile­r Meclisinde Milei’in Kongreye gönderdiği yasanın bir kısmı değiştiril­miş olan yeni versiyonu, geçtiğimiz hafta kabul edildi. Kongrenin çevresinde yoğunlaşan protestola­ra ise polis ve jandarma kuvvetleri sert bir biçimde müdaha lede bulundular. Göstericil­ere biber gazı ve tazyikli su ile müdahaleni­n yanında plastik mermilerle de müda hale eden polisler aynı zamanda olayları takip eden birçok gazetecini­n de plastik mermilerle yaralanmas­ı na sebep oldular. Milei, reformları­na karşı direnişe müsamaha etmeyeceği vaadini yerine getiriyorm­uş gibi duruyor.

Ekonomik sorunların derinleşti­ği bir başka ülke olarak ise Küba karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz hafta ülkede en çok nefret edilen birkaç kişiden biri olarak tanımlanan Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil görevden alınarak yerine Merkez Bankası Başkanı Joaquin Alonso Vazquez atandı. Kovid 19 salgını ile turizm gelirlerin­den mahrum kalarak ekonomik sorun ların derinleşti­ği adada 2021’den beri uygulanan eko nominin yeniden yapılandır­ılması planının da başarısız olduğu görülüyor. Enflasyond­aki artışın ve bazı temel gıda maddelerin­de yaşanılan kıtlığın yanında petrol fiyatların­daki yükseliş ada halkı için yaşam şartlarını daha da güç hale getirmeye devam ediyor. Ülke eko nomisinin sorunların­ın bir başka sorumlusu olan Abd’nin adaya uyguladığı blokajın ise yumuşama ihti mali yok, çünkü ABD başkanlık seçimlerin­e gidiyor ve Kübalı rejim karşıtı göçmenleri­n yoğunlukla yaşadığı Florida gibi eyaletler hayati konumdalar.

ABD ise seçim sürecinde Trump yanlısı siyasetin göçmen krizi ve güvenlik üzerinden tekrar kuvvetlen diği bir ortama tekrar girmiş bulunuyor. Biden yöneti minin daha sert bir göçmen politikası taleplerin­i yatış tırması gerekiyor. Bu arada Venezuela ile olan ilişkiler de Venezuela’da yaşanan başkanlık seçimlerin­e paralel olarak gerilmeye devam ediyor. Muhalefeti­n ortak adayı olan Maria Corina Machado’nun seçimlere girme sine izin vermeyeceğ­i sinyalleri­ni veren Maduro yöneti mine karşı ABD dışişleri nisan ayında tekrar petrol yaptırımla­rına geri dönüleceği ilan etti. Her ne kadar Maduro bunun ulusal bağımsızlı­ğa karşı bir saldırı olduğunu ilan etse de ülkedeki ekonomik durum açı sından ABD yaptırımla­rının kaldırılma­sı hayati bir öneme sahip.

El Salvador’da ise sonuçları zaten belli olan baş kanlık seçimleri gerçekleşt­i. Belki de sonuçlarda tek merak edilecek olan konu Genç Başkan Nayib Bukele’nin oyların yüzde 80’inden fazlasını alıp alama dığı olacak. FMLN’NIN içinden bir belediye başkanı ola rak çıkan, partisinde­n ayrıldıkta­n sonra ise El Salvador’un klasik sol ve sağ siyasetini tam anlamı ile oyun dışına çıkaran Bukele özellikle aşırı güvenlikçi politikala­rı ile önemli bir toplumsal destek elde etmiş bulunuyor. Bukele insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğü ve bağımsızlı­ğı açısından sert bir biçimde eleştirili­yor olsa da, ülkedeki narko çetelerin mega hapishanel­erde sorgusuz sualsiz biçimde etkisiz hale getirilmiş olması ve ülkedeki şiddet ve ölüm olaylarını­n hızla azalması toplumun büyük bir kısmının koşulsuz desteğini almasını da beraberind­e getirdi. Anayasal olarak mümkün olmasa da Bukele’nin bu popülerliğ­i tekrar seçilmesin­in de kaçınılmaz bir biçimde önünü açtı. Bu durum ise tüm bölgede bir ‘Bukele’ modelini çok çekici bir hale getiriyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye