Evrensel Gazetesi

UNRWA’YA SAVAŞ

- Cumana FARHAT Al Arabi Al Cedid/londra

İSRAİL’IN Gazze Şeridi’nde dört ay süren vahşe tinin ardından, İsrail, Gazze Şeridi’ndeki hedefler listesine Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler­e Yar dım ve Kalkınma Ajansının (UNRWA) yok edilmesini de ekliyor.

İşgal siyasetçil­eri, 7 Ekim’deki Aksa Tufanı ope rasyonuna katıldıkla­rı iddiası ile kurum çalışanlar­ı hakkında çeşitli ithamlarda bulundu. UNRWA’NıN suçlamalar­la hızlı bir şekilde ilgilenece­ğini kanıtla mak için yapmaya çalıştığı her şeye rağmen, bu iddialar kısa sürede birçok Batılı başkentte destek buldu ve bu başkentler, ancak Filistinli­lerin toplu cezalandır­ılması bağlamında açıklanabi­lecek bir davranışla, kuruma yaptıkları yardımın durdurul duğunu veya askıya alındığını art arda duyurmaya başladılar.

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üze re UNRWA’YA yönelik fonları askıya alan veya don duran ülkeler, İsrail’in iddiaların­a ilişkin herhangi bir soruşturma yürütmedik­lerini veya belirli kanıt lar görmedikle­rini, ancak her zamanki gibi İsrail’in iddiaların­ı benimsemey­e ve harekete geçmeye de vam ettiklerin­i kanıtlıyor. Bu eğilim, yalnızca işgale yönelik ön yargı nedeniyle değil, aynı zamanda UN RWA’YA karşı savaşın eski olması ve şu anda olan ların onu sökme ve ortadan kaldırma girişimini sürdürmek için yalnızca ek bir bahane olması ne deniyle şaşırtıcı görünmüyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında, Filistin meselesini o dönemde “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırıl­an çerçevede tasfiye etme planı nın bir parçası olarak UNRWA’YA fon sağlamayı durdurma kararı almıştı. Trump’un en önemli he deflerinde­n biri, Filistinli mülteci sorununu bitir mekti. O dönemde kendisine yakın olanlardan da, Filistin-İsrail çatışmasın­ı uzattığı bahanesiyl­e ajan sın çalışmalar­ına son verilmesi ve bunun bir yar dım derneği benzeri bir şeye dönüştürül­mesi çağ rısında bulunan sesler duyuluyord­u. Bu sadece Amerika’da değil, ajansın kapatılmas­ı ve yerine “başka uluslarara­sı kuruluşlar” getirilmes­i gerekti ğini söyleyen Netanyahu’nun kendisi tarafından da tekrarlanı­yor.

Filistinli­leri kendi ülkelerind­e veya komşu ülke lerde mülteci statüsünde­n çıkarma planı yeni değil ve bugün olanlar elbette Gazze Şeridi’ne yönelik saldırganl­ığı yeni bir fırsat olarak değerlendi­ren gi rişimlerde­n biri. Dolayısıyl­a, bu kampanyanı­n hız kazanması UNRWA’NıN karşı karşıya olduğu çifte tehlikeden kaynaklanı­yor. Bir yandan, Gazze Şeri di’nin neredeyse yerle bir edilmesi ve insanların neredeyse hiç yardım almaması, diğer yandan 2018’de olanların aksine Abd-İsrail planının arka sında birçok ülkenin yaygın katılımını­n olması.

Bu plana karşı çıkan ülkelerin, özellikle de Arap ülkelerini­n cesareti varsa, bu planı engellemek zor değildir. En azından, UNRWA’YA yönelik savaş tehli kesini kınayan ve uyaran açıklamala­rla yetinme mek ve UNRWA’YA sağlanan mali katkıları artırarak, ABD dahil destekleri­ni askıya alan ülkelerin neden olduğu açığı kendi bütçesinde­n kapatarak eylem aşamasına geçmek mümkündür. Bunun ötesinde, UNRWA’NıN ortadan kaldırılma­sı ve Gazze’deki Filis tin halkının yok edilmesi suçunun ortakları olacak larını söylemek abartı olmaz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye