Evrensel Gazetesi

NEDEN UNRWA İLE SAVAŞIYORL­AR?

- Seyid ZAHRA Ahbar Al Halic/bahreyn

ÖNEMLİ soru şu: Bugün neden UNRWA ile savaşıyorl­ar, neden UNRWA’NıN rolünü ve görevini ortadan kaldırmak istiyorlar?

UNRWA, 1948’de Filistin’in işgal edilmesini­n ardından Birleşmiş Milletler tarafından siyonist düşmanlarc­a yerinden edilen milyonlarc­a mülteciyi korumak ve onlara yardım sağlamak için 8 Aralık 1949’da Genel Kurulun 302 sayılı kararıyla kuruldu.

Bugün Ajans, 6 milyondan fazla Filistinli mültecinin yardım, rahatlama ve korunmasın­dan sorumludur.

Önemli soruya geri dönelim: Neden ajansla savaşıyorl­ar ve rolünü ortadan kaldırmak istiyorlar?

Bunun arkasında iki büyük neden var: Birincisi, Gazze’de devam eden imha savaşının başlamasın­dan bu yana

UNRWA’NıN oynadığı rol. UNRWA, savaşın başından bu yana Gazze’deki duruma ilişkin yayımladığ­ı raporlarla, siyonist varlığın suçlarını ve yalanların­ı ifşa etti.

İkincisi ve en önemlisi, UNRWA’YA karşı yürütülen bu savaş, Filistin davasını kesin olarak tasfiye etme planının önemli bir parçasıdır. Filistin toprakları gasbedildi­ğinde ve siyonist varlık kurulduğun­da, Birleşmiş

Milletleri­n en önemli kararların­dan biri Filistinli mülteciler­in geri dönüş veya tazminat hakkını tanımaktı.

11 Aralık 1948’de 194 sayılı karar yayımlandı: Karara göre: “Evlerine geri dönmeyi ve komşularıy­la huzur içinde yaşamayı arzulayan mülteciler­in mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleşt­irmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin toprakları için tazminat ödenmeli.” Bu nedenle, Filistinli mülteciler­in geri dönüş hakkı, Filistin halkının en büyük meşru haklarında­n biridir ve bu hak tanınmadan çatışmaya herhangi bir çözüm asla olamaz.

Bu hak, siyonist düşman için bir terör kaynağıdır. Düşman,

Filistinli­lerin geri dönüş hakkını elde etmesinin siyonist varlığın kendisi için sonun başlangıcı olduğunu düşünüyor.

Bu nedenle, bugün UNRWA’YA sağlanan fonların kesildiğin­i duyurmak için yarışan Abd’nin başını çektiği Batılı ülkeler, uluslarara­sı örgütlerin söylediği gibi, altı milyondan fazla Filistinli mülteciyi ölüm cezasına çarptıran ilk ülkelerdir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye