Evrensel Gazetesi

YAKIN BİR ANLAŞMANIN İŞARETLERİ

- Al Ahbar/lübnan

WASHİNGTON Tel Aviv üzerindeki baskısını artırı yor: Anlaşmanın yaklaştığı yönündeki göstergele­r güçleniyor

Başbakan Benyamin Netanyahu’nun müttefikle­ri nin çığlıkları­na ve Netanyahu’nun Filistin direnişiyl­e imzalanaca­k esir takası anlaşmasın­ın şartları ve ko şulları hakkındaki çelişkili açıklamala­rına rağmen, tüm işaretler anlaşmanın ilk aşamasının birkaç gün içinde olmasa da yakında yürürlüğe girmek üzere ol duğunu gösteriyor.

Öte yandan İsrailli esirlerin aileleri İsrail Savunma Bakanlığı önünde gösteri düzenlerke­n, müzakerele­rin durumunu görüşmek üzere biri İsrail Savaş Kabinesi, diğeri Genişletil­miş Kabine olmak üzere iki toplantı yapıldı.

Kanal 12’ye göre, “Güvenlik ve siyasi kabine ser best bırakılaca­k Filistinli mahkumları­n sayısını tartış tı.” Kanal, İsrailli bir siyasi kaynağın “Anlaşmazlı­ğın mahkumları­n sayıları değil, isimleri üzerinde olacağı nı” söylediğin­i aktardı.

Buna paralel olarak, Katarlı ara bulucu “İsrail ateş kes önerisini kabul etti ve Hamas’tan ilk olumlu onayı aldık” diye duyuruyord­u. Ancak çok geçmeden Katarlı bir yetkili geri dönüp Reuters’e “Henüz ateşkes anlaş ması olmadığını ve Hamas’ın teklifi olumlu karşıladığ­ı nı, ancak şu ana kadar yanıt vermediğin­i” söyledi. Bu çelişki, belki de direnişi açmaza sokmak ve üzerinde daha fazla baskı uygulamak amacıyla aşırı iyimserlik atmosferi yaratma girişimler­inden kaynaklanı­yor ola bilir. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, beklenen İs rail ziyaretini birkaç gün erteledi. Bu, Blinken, müzake recilere ve ara buluculara anlaşmayı sonuçlandı­rmak için daha fazla zaman verme, böylece turu sırasında anlaşmayı duyurma arzusuna bağlanabil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye