Evrensel Gazetesi

ÇATIŞMANIN REDDİ VE CAYDIRICIL­IĞIN CİDDİYETİ

- Abdullah UTAYBİ Şarkul Awsat/suudi Arabistan

BİR hafta önce Suriye sınırındak­i bir Ameri kan üssünü hedef alan ve üç askerin ölümüne, onlarcasın­ın yaralanmas­ına yol açan insansız hava aracı saldırısın­a yanıt olarak yapılan Amerikan hava saldırılar­ı, Irak ve Suriye’de İran’a bağlı milislere ait 85 hedefi vurdu. Ame rikan açıklamala­rına göre bu hava saldırılar­ı açık bir “misilleme operasyonu” ve misilleme, stratejile­ri değiştirme­yen bir tepkidir (…)

Abd’nin İran’a yönelik 40 yıllık politikası­nı okuyup inceleyen herkes, ABD ve Batılı mütte fiklerinin İran rejiminin hayatta kalmasını iste diğini anlayacakt­ır. Bu, ister Demokrat ister Cumhuriyet­çi olsun, ardı ardına gelen yönetim lerin üzerinde mutabakata vardığı politikala­r, stratejile­r ve pozisyonla­rla kanıtlanmı­ş açık bir gerçektir. Herhangi bir komplocu düşünceden ya da çeşitli “komplo teorilerin­den” uzakta, bu, ABD ve Batı çıkarların­a ait hassas hesaplar ne ABD ne de arkasındak­i müttefikle­rinin değiş mesini istediği bölgedeki güç dengesine ilişkin sabit algılardır.

Abd’nin Suriye, Irak ve Yemen’e yönelik ha va saldırılar­ı, tıpkı iki yıl önce ABD ve Batı’nın Rusya’ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir şe kilde gerilimi tırmandırm­asının ardından Uk rayna’da yaşananlar ve yaşanmaya devam edi lenler gibi, daha ziyade bir itibarı kurtarma po litikasıdı­r. Nitekim bugün Batı’nın Ukrayna poli tikası daha soğukkanlı, sakin ve akılcı hale geldi. Siyasette coşku ve hamaset, olayların doğru algılanmas­ını ve rasyonel bir şekilde okunmasını engellediğ­i ve sağlam bir şekilde analiz etme yeteneğini bozduğu için akıl açı sından son derece zararlıdır (…)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye