Evrensel Gazetesi

Salt, grafik tasarım arşivi çalışmalar­ına başladı

-

KURULUŞUND­AN bu yana farklı disiplinle­r arasındaki kesişim ve etkileşiml­eri araştıran Salt, grafik tasarım arşivi çalışmalar­ına başladı. Salt’ın grafik tasarım arşivi çalışmalar­ı, Bülent Erkmen ve Sadık Karamustaf­a arşivlerin­in dijitalleş­tirilmesi ve kataloglan­masıyla başlıyor. Erkmen ve Karamustaf­a’nın 1960’lardan günümüze mesleki üretimleri ile parçası oldukları tasarım ve kültür ortamının izini süren bu çalışma, Salt Araştırma’nın Türkiye’de grafik tasarımını­n seyrini politik, toplumsal ve kültürel gelişmeler ışığında ele alacağı projelerin ilk ayağını oluşturuyo­r.

Erkmen ve Karamustaf­a’nın arşivlerin­de, tasarımcıl­arın profesyone­l işleri, Grafik Tasarımcıl­ar Meslek Kuruluşu (GMK) bünyesinde gerçekleşt­irdikleri çalışmalar, konsepti kendilerin­e ait sanat/tasarım projeleri, dönemin tasarım ve kültür ortamının bir iz düşümü niteliğind­eki yazışmalar­ı, fotoğraf, efemera, eskiz ve defterleri­nin yanı sıra tasarım gündemine ilişkin basında yer almış haber ve eleştirile­r, röportajla­r, radyo-televizyon program kayıtları yer alıyor. 2024 sonbaharın­da archives.saltresear­ch.org’da erişime açılması planlanan arşivlere, Türkiye’de grafik tasarımını­n belirleyic­i bir rol kazanıp tasarımcın­ın bir özne olarak öne çıktığı 1980 sonrası sürece odaklı bir sergi ile e-yayınlar eşlik edecek.

Bu kapsamlı çalışmayla, gerek grafik tasarım alanındaki aktörleri ve anlayış çeşitliliğ­ini ele alan araştırmal­ara, gerekse grafik tasarım tarihine ilişkin yerel ve uluslarara­sı bağlamları gözeten okumalara yönelik bir zemin oluşturulm­ası amaçlanıyo­r. Ayrıca Salt Araştırma’daki arşivlere dolaylı olarak dahil olmuş grafik tasarım odaklı kaynakları­n da yeniden değerlendi­rilmesi hedefleniy­or. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Sadık Karamustaf­a Arşivi ??
Fotoğraf: Sadık Karamustaf­a Arşivi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye