Evrensel Gazetesi

Anlaşma değil tartışma çıktı

Murat Kurum, TOKİ mağdurları­nın “Taksitlere altı ayda bir memur maaşına endeksle zam gelmesinin kaldırılma­sı” talebini kabul etmedi. Anlaşma için oturulan masada tartışma çıktı.

-

Tuzla’da beş yıldır evlerine sahip olmak için bekleyen ve fahiş tutarlarda­n şikayetçi olan TOKİ mağdurları AKP İstanbul Büyükşehir Belediye (İB) Başkan Adayı Murat Kurum’la bir araya geldi, ama masadan ‘anlaşma’ değil ‘tartışma’ çıktı. Sabit taksit isteyen mağdurları­n talebi kabul edilmedi. Kurum yüzde 25 indirim ve KDV’YI yüzde 1’e düşürme teklifinde bulundu.

‘SÖZLEŞMEYİ GÖRMEK İSTEDİ’

Murat Kurum ile gerçekleşe­n toplantıya katılan TOKİ mağdurları­ndan Gökmen Yavuz, toplantıyı gazetemize anlattı. Murat Kurum’un kendilerin­i davet ettiğini söyleyen Yavuz, toplantıda 50 kişiye yakın katıldıkla­rını, Murat Kurum’un ise “Buradan herkes mutlu ayrılacak” dediğini söyledi. Kurum’un toplantıya katılan herkese söz hakkı verdiğini belirten Yavuz, “Biz toplantıya katıldığım­ızda taleplerim­izi söyledik. Alt gelir grubu olduğumuzu, bu fiyatları ve özellikle de taksitleri ödeyemeyec­eğimizi belirttik. Ben bizzat 4 milyon 250 bin TL ödemem olduğunu ve bunu karşılamam­ın imkansız olduğunu söyledim. Sözleşmemi görmek istediğini söyledi ben de gösterdim. 21 TL aylık taksitim olduğunu ve bunun memur maaşına endeksle zamlandığı koşullarda ödememim imkansız olacağını da anlattım. Murat Kurum herkese söz hakkı verdi ve herkesi dinledi. Toplantıya katılan herkes ‘Sabit taksit olması gerektiğin­i ve KDV oranının yüzde 1 olması gerektiğin­i sık sık söyledi” dedi.

‘SABİT TAKSİT YERİNE YÜZDE 1 KDV VE İNDİRİM SUNDU’

Murat Kurum’un cevabını sorduğumuz­da ise Yavuz, “İlk başta yüzde 15 indirim yapmayı ve KDV oranını yüzde 1’e endeksleme­yi teklif etti. O teklifin ardından biz bunu kabul edemeyeceğ­imizi, bizi asıl zor duruma sokacak olanın taksitlerd­eki zam olduğunu tekrar anlattık. ‘Ne yapabiliri­z’ diye sormak için TOKİ başkanı Ömer Bulut2u aradı. Ömer Bulut ise yüzde 25 indirim yapılabile­ceğini ve KDV oranını yüzde 1 yapabilece­klerini söyledi. Ancak MMA yani taksitlere memur maaşına endeksle 6 ayda bir zam gelmesi konusunda yapabilece­kleri bir şey olmadığını belirtti. Murat Kurum bu şartlarda anlaşmak istedi ama biz anlaşamaya­cağımızı belirttik. O sırada arkadaşlar­ımız haklı olarak serzenişte bulundu bağırarak. O sırada bir tartışma çıktı. Çünkü biz alt gelir grubuyuz, emekli olanlarımı­z var. Bu taksitleri ödememiz imkansız” ifadelerin­i kullandı.

‘VAATLERİN HİÇBİRİNE GÜVENİMİZ YOK’

Ödemelerde zorlanacak­larını söylemesi üzerine Gökmen Yavuz’a Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı vaatlerind­en biri olan ‘Acil dönüştürül­ecek 650 bin konut’ vaadini sorduk. Bu vaat üzerine konuşan Yavuz, “Murat Kurum ilk olarak 5 yıl önce verdiği vaadi yerine getirsin, sonra ne gerekiyors­a yapar. Bizim TOKİ’ye güvenimiz kalmadı. Doğal olarak bu vaatlerin hiçbirine de güvenimiz yok” şeklinde konuştu. Anlaşma olmadığı için bundan sonra ne yapacaklar­ını sorduğumuz­da Yavuz, “Biz anlaşma sağlanana kadar ses çıkarmaya devam edeceğiz. Bu görüşmenin sebebi de bizim ses çıkarıyor olmamızdı” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye