Evrensel Gazetesi

Mersin’de keşfedilen ters lale korumaya alınacak

-

(Daha önce keşfedilmi­ş ve yaygın olarak bilirnen ters lale türü) Fotoğraf: Pixabay

BOZYAZI 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, geçen yıl mart ayında Evcialanı Yaylası Yaylacık mevkisinde 1750 metre yükseklikt­e yeni bir lale türü keşfetti. Yeni türün bilim dünyasına kazandırıl­ması için harekete geçen Çağlar, çektiği fotoğrafla­rı flora gruplarınd­a yayınladı.

Dha’nın haberine göre Çağlar’ın bu keşfi, Ege Üniversite­si›nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım›ın dikkatini çekti. Yıldırım›ın yönlendirm­esi ve tavsiyeler­iyle tekrar araziye giden Çağlar, bitkiye ait örnekler topladı. Daha sonra, ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversite­si ’nden Prof. Dr. Mehtap Tekşen ’e, bitkiyle ilgili bilgileri gönderdi. Prof. Dr. Tekşen, Resimli Türkiye E-florası Bilim Editörleri Aşkın Öykü Çimen ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile birlikte yeni türü 22 Ocak›ta Annales Botanici Fennici Dergisi›nde yayımladı. ‘Fritillari­a Nevzatcagl­ari’ adı verilen bitki, bilim dünyasına yeni bir ters lale türü olarak tanımlandı. Bu keşif, Anamur’un zengin florasına ve doğal güzellikle­rine önemli bir katkı sağladı.

BİTKİ LİTERATÜRE KAZANDIRIL­DI

Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, literatüre kazandırıl­an ters lalenin koruma altına alınması için toplantı gerçekleşt­irdi. Çağlar’ın da davet edildiği toplantıya, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Mercan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Bostan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz katıldı. Çağlar, keşfettiği türle ilgili burada bir sunum yaptı. Çağlar’ın isminin verildiği Fritillari­a Nevzatcagl­ari türünü adlandırdı­klarına değinen Kaymakam Bozdemir, türün bilim dünyasına tanıtılmas­ı ve korunması için izlenecek süreçler ile alınacak tedbirler üzerine değerlendi­rmelerde bulundu. Bitkinin literatüre kazandırıl­masının Anamur için önemli olduğunu söyleyen Kaymakam Bozdemir, korunması için de bir yol haritası belirleyec­eklerini kaydetti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Turgut Muz ise bitkinin korunması için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğün­ce Tür Koruma Eylem Planı teklif edileceğin­i ifade etti. Muz, daha sonra eylem planı için komisyon oluşturula­cağını ve koruma yöntemini de bu komisyonun belirleyec­eğini söyledi. (MERSİN)

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye