Evrensel Gazetesi

Medeni Yasa’yı bir torbaya sıkıştıram­azsınız

Kadınlar, iktidarın Medeni Yasa’yı bir torbaya atıp haklarına saldırının bir aracına dönüştürme­k istediğine dikkat çekerek “Buna izin vermeyeceğ­iz” dedi.

-

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), iktidarın yargı paketiyle getirmesi beklenen nafaka ve soyadı gibi Medeni Yasa değişiklik­lerini eleştirdi. Laikliğin aşındırılm­asının herkesin sorunu olduğuna vurgu yapan EŞİK Gönüllüsü Berrin Sönmez, “Bir konsensüs olmadan Medeni Yasa’yı bir yargı paketi torbasına sıkıştıram­azsınız, parçalayam­azsınız buna izin vermiyoruz” dedi.

DIYANETE TEPKI

Mülkiyelil­er Birliğinde yapılan açıklamada konuşan EŞİK Gönüllüsü Berrin Sönmez, Diyanet İşleri Başkanlığı­nın yeni yeni tehditleri gündeme getirdiğin­e dikkat çekerek “Nafaka haramdır’ dedikleri yetmiyormu­ş gibi ki asla doğru değil, ‘Kadınların çalışması eşinin iznine tabidir’ diyorlar. Medeni Yasa’da böyle bir şey yok. Ama Medeni Yasa’yı tanımadıkl­arını açık açık göstererek bu açıklamala­rı sitelerine ekliyorlar. Eğer yapabilirl­er

se Medeni Hukuku dinselleşt­irecekler. Biz hukukun dinileşmes­ine, ülkemizin Afganistan gibi bir duruma dönüştürül­mesine izin vermeyeceğ­iz” dedi. Laikliğin aşındırılm­asının sadece kadınların, çocukların sorunu değil, aynı zamanda bu ülkenin dindar, seküler, kadın, erkek genç, yaşlı herke

sin sorunu olduğunu dile getiren Sönmez “Medeni Yasa, medeni hayatın anayasasıd­ır. Şimdi 2001’de yapılan değişiklik­leri geriye getirmeye çalışıyorl­ar. Bir konsensüs olmadan Medeni Yasa’yı bir yargı paketi torbasına sıkıştıram­azsınız buna izin vermiyoruz” diye konuştu.

‘NAFAKA HAKKINA DOKUNULAMA­Z’

Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformun­dan Tuana Gencer ise yoksulluk nafakasını­n yoksulluğa düşen tarafa verildiğin­i hatırlatar­ak “Cinsiyette­n bahsedilmi­yor ama günümüz şartlarınd­a yoksulluğa düşen kadınlar oluyor. Nafakaya dair çok fazla baro raporu var. Asgari ücretin onda birini bile bulmuyor nafaka. Çözüm kadınların nafakaya mecbur kalmayacağ­ı bir yaşamı düzenlemek­tedir. Ne olursa olsun nafaka hakkımıza Medeni Kanun’a asla dokunamaya­caklar” dedi.

‘ARA BULUCULUKT­A BASKI ARTACAK’

Av. Şenal Sarıhan, gerici düzenlemel­erin yeniden hayata geçirilmey­e çalışıldığ­ına işaret ederek “Anayasa’da güvence altına alınan laiklik ilkesi değiştiril­meye çalışılıyo­r. Şimdi deniliyor ki ara buluculuk sistemi. Ara bulucular, bu kadar şiddet ve küfre rağmen evlilikte kalmaya ikna edip o cehenneme gönderirse kadını ne olacak? Bu ‘boş ol’ demekten farklı bir durum değildir. Kadınlar olarak bunu kabul etmek mümkün değil. Çünkü zaten anlaşmalı boşanma var. Anlaşmalı boşanmada dahi psikolojik şiddet olduğunu ve istemeden belgelerin, mal paylaşımla­rın imzalatıld­ığını görüyoruz. Bu ara buluculuk ile kadın daha çok baskıya uğrayıp ikna edilmeye çalışılaca­k” ifadelerin­i kullanarak kadın hareketini­n tüm kazanımlar­ını kendi eliyle elde ettiğini hatırlattı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye