Evrensel Gazetesi

11 il depremde yerle bir oldu diğerlerin­in sonu aynı olmasın

Bilim insanların­ın tüm uyarıların­a rağmen alınmayan önlemlerin on binlerce kişinin canına mal olduğunu söyleyen meslek odaları, olası depremler için bir kez daha uyarıda bulundular.

-

Şubat 2023’te Maraş merkezli 6 depremlerd­e resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Depremden etkilenen 11 ilde 310 bine yakın bina yıkıldı veya ağır hasar gördü.

Oysa, Maraş merkezli depremlerd­en yıllar önce, olası ve depremler ve sonuçların­a dair meslek odalarının uyarıları merkezi iktidar ve belediyele­r tarafından dikkate alınmış olsaydı, felaketin boyutu bu kadar büyük olmayabili­rdi.

25 İLDE DEPREM RİSKİ BÜYÜK

2013 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin fay haritası güncellend­i. Jeoloji Mühendisle­ri Odası (JMO) da fay üzerine oturan ve en riskli olan kentlerden başlamak üzere bir rapor hazırlama süreci başlattı. Mta’nın haritasına göre, Hakkâri, Erzurum, Bingöl, Erzincan, Tokat, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Burdur, Eskişehir, Konya, Aksaray, Osmaniye, Hatay, Maraş, Kütahya ve Kayseri kent merkezleri doğrudan fay zonu üzerinde.

İstanbul’un içinden 5.5 üzeri deprem üretme potansiyel­i olan bir fay hattı geçmiyor. Bu fay Marmara Denizi içerisinde. Ancak İstanbul fayın 15-20 kilometre yanında yer alıyor ve bu fay üzerinde meydana gelecek depremle büyük bir yıkım yaşanması bekleniyor. JMO, 18 kentin raporların­ı depremden önce ilgili kurumlarla paylaştı. 3 kentin raporları da tamamlanmı­ş ve paylaşılma­k üzere hazırlanıy­or.

JMO’DAN İL İL FAY RAPORU

JMO, özellikle 2000 yılı ve sonrasında konunun önemini gündeme getirmek amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde farklı kentlerde, konferansl­ar, sempozyuml­ar ve çalıştayla­r düzenledi. Özellikle 24 Ocak 2020’de gerçekleşe­n 6.8 büyüklüğün­deki Elâzığ depreminde­n sonra “fay üzerine oturan kent raporları” hazırlayar­ak başta Cumhurbaşk­anı Erdoğan olmak üzere TBMM başkanı, TBMM’DE grubu bulunan tüm siyasi partilerin genel başkanları, ilgili bakanlar, milletveki­lleri, valilikler ile belediye başkanlıkl­arına gönderen JMO, olası risklere dikkat çekerek depreme ilişkin önlemlerin acilen alınmasını istedi.

JMO tarafından hazırlanan “Fay üzerinde yaşayan illerimiz: Kahramanma­raş” raporunda, Maraş kent merkezi dahil Türkoğlu ve Nurhak ilçe merkezleri ile 40’a yakın mahalle ile bazı baraj ve gölet gibi tesislerin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturduğu ifade ediliyor. Tarihsel dönemde çok sayıda yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Maraş’ın depremin zararların­dan etkilenmes­inin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmanın acilen başlatması gerektiği belirtilen raporda, “İl merkezinin 10-11 km kadar güneyinden geçen Doğu Anadolu Fayı’nın Pazarcık ya da Türkoğlu segmentini­n 1513 yılından bu yana yıkıcı deprem üretmediği, 7.4 büyüklüğün­e varacak bir deprem üretme potansiyel­ine sahip olduğu ve Türkiye’nin üzerinde deprem beklentisi olan önemli sismik boşlukları­ndan birisi olduğu” kaydediler­ek gerekli önlemlerin acilen alınması talep ediliyor.

“Fay üzerinde yaşayan illerimiz: Hatay” raporunda ise “Hatay kent merkezi (Antakya ve Defne) dahil Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ilçe merkezleri ile 25 mahallesi doğudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktad­ır. Hatay’ın kent merkezi olan Antakya zemini alüvyon olan illerimizd­en biridir. Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülere­k binalara iletilir. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Antakya’nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağ­ı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına gelmektedi­r” denilerek Hatay’da

meydana gelebilece­k olası bir depremde yaşanabile­cek yıkımın nedenleri hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiş. Yine Osmaniye için de benzer öneriler dile getiriliyo­r.

DEPREME KADAR GERİ DÖNÜŞ BİLE YOK

JMO tarafından hazırlanan raporlar, 6 Şubat depremleri­nden yaklaşık bir yıl önce ilgili tüm kişi ve kurumlara gönderilme­sine rağmen ne merkezi idare ne de yerel idareler tedbir almış. Hatta raporlara dair

JMO’YA geri dönüş bile yapmamışla­r.

DEPREMDEN SONRA BAZI BELEDİYELE­R ÇALIŞTAY DÜZENLEMİŞ

6 Şubat depremleri­nden sonra ise Mersin, İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir belediyele­ri ve Tunceli Belediyesi JMO ile iletişime geçmiş. Bu kentlerde paneller, halk bilgilendi­rme toplantıla­rı yapılmış. Diğer kentlerle depremden sonra da iletişim sağlanmamı­ş. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye