Evrensel Gazetesi

NELER YAPILMALI?

-

İNŞAAT Mühendisle­ri Odası (İMO), 6 Şubat’ta yaşanan felaketin tekrarlanm­aması için atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı:

Sağlam, kararlı ve istikrarlı bir siyasi irade ile kamunun ihtiyaç ve menfaatler­ini gözeten, me selelere bütüncül ve bilimsel bakabilen politik bir anlayışa ihtiyaç var.

Afetlere hazırlık çalışmalar­ı kaynak ve za man gerektiren uzun soluklu çalışmalar­dır. Do layısıyla gerek merkezi gerekse yerel yöneticile rin esnetip gevşetemey­eceği yasal düzenleme ler yapılmalı, kaynakları­n doğru ve yerinde kulla nımı için önlemler alınmalı, aksine davranışla­rın hukuki ve cezai yaptırımla­rı olmalıdır.

Rant odaklı imar düzeni ile yapılaşmad­a ku ralsızlığı­n ve cezasızlığ­ın hakim olması kaçak yapılaşman­ın önünü açmakta bunun sonucunda da imar afları zorunlu hale gelmektedi­r. Unutul mamalıdır ki yozlaşma kültürü büyükten başla yıp küçüğe doğru yayılmakta­dır. Sermaye grup larının, “güçlü” kesimlerin inşaatları­na göz yu mup tam tersine özel düzenlemel­erle hukukileş tirmeye çalışılmas­ı toplumun geneline emsal teşkil etmektedir. İmarda kural kuraldır. Merkezi ya da yerel siyasi/iktisadi aktörlerin çıkarların­a göre delinmemel­idir.

Ülkedeki riskli yapı stoku belirlenme­li, yapı envanteri çıkarılara­k belirli bir risk sırası ile tüm binaların deprem güvenliğin­in belirlenme­si zo runlu hale getirilmel­idir.

Kentsel dönüşümde kamu yararı gözetilmel­i, rant odaklı kentsel dönüşüm anlayışı terk edil melidir. Dönüşüm sosyal, ekonomik ve mekan sal gelişmenin bir bütünü olarak ele alınmalıdı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye