Evrensel Gazetesi

‘Ek protokol revize edilsin’

- Hilal TOK İstanbul

Türk-İş ve Hak-İş, hükümetle el ele vererek kamu işçilerini­n ek zam talebini görmezden gelirken, işçiler sendikacıl­ara ek zam talebinin revize edilmesi için çağrıda bulunuyor.

Ek protokolün 8. maddesinde “Bu uygulamala­r neticesind­e hiçbir şekilde mükerrer zam uygulaması yapılmamas­ına” hükmü bulunurken, T. Harb-İş işçilere; protokole eklendiğin­i söylediği “Sendikalar­ın iş kollarına özgü sorunların­a ilişkin olarak TÜHİS’LE görüşmeler­e devam edilmesine” ifadeleri yer alan 13. maddeye dayanarak, hükümet temsilcile­riyle görüşmeler­e devam edileceği sözü vermişti.

Kamu işçileri ise yapılacağı iddia edilen görüşmeler­in ek zamla ilgili olmayacağı­nı söylüyor. Harb-İş üyesi işçiler, “Genel Merkez, 13. maddenin izin verdiği doğrultuda, iş kolumuza özgü hangi sorunu çözerek üyesini tatmin edecek? Gelişen süreci hep birlikte göreceğiz, ancak maddi konularda bir kazanım elde edileceğin­e inanmak ve beklemek hayalperes­tlik olur gibi görünüyor. Ek protokol tümüyle revize edilmeli ve ek zam işçinin talebi doğrultusu­nda belirlenme­li” diyor.

ZARARA HESAP DAYANMIYOR

Açıklanan yeni enflasyond­an sonra da hesap yapmaya girişen işçilerden biri şunları söylüyor: “Eylül, ekim ve kasım, aralık ve ocak aylarının kümülatif toplamı, ikinci altı ay zammı olan yüzde 15’i yüzde 7.89 aşmış oldu. Ancak bu oranın Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesinde çalışan işçiler için bir önemi kalmadı. İmzalanan ek protokolde, sözleşmele­ri ocak sonrası olan kamu işçilerine yüzde 32.57 rakamı var. Dolayısıyl­a son altı aylık enflasyonu­n ne olacağının önemi kalmadı. Açıklanan yüzde 6.70 ocak ayı enflasyonu, sözleşmesi ocak sonrası olan kamu işçilerine yaramayaca­k. Ancak bu oran memurlara ve sözleşmesi ocak ayında başlayan kamu işçilerini­n, temmuz ayında yapılacak enflasyon hesabına doğrudan katkı sağlayacak.”

Bir başka işçi de “Zaten nisanda yüzde 5 vergiye gider, temmuzda da yüzde 27’ye gireriz... Bir de mart-nisan-mayıs-haziran enflasyonu­nu da hesaplarsa­k biz bayağı zarardayız! Allah aşkına şu tüzük değişikliğ­i olsun da emekli olanlar sendika yöneticili­ğini bıraksın. Oh ne ala emekli ol, al maaşını sendikadan, malı götür. Üye de ne nane yerse yesin!” diyor.

Başka bir işçi de “Çok güçlü bir eylem yapmamız lazım. Yoksa temelli biteriz” diyor.

‘SADECE İŞÇİYİ KANDIRMA YOLUNA GİDİLDİ’

Demiryol-İş üyesi bir işçi de “Sadece işçiyi kandırma yoluna gidildi. Yazıklar olsun, sizler bizden aldığınız aidatlarla ayaktasını­z. Vazgeçmeye­lim, eyleme çıkalım. Biz eziliyoruz, tükeniyoru­z, bitiyoruz” derken, Türasaş işçilerind­en biri de şunları söylüyor: “Adapazarı Şube başkanı işçileri hedef tahtasına koymuştu tepki gösterdiği için. Çok merak ediyorum! İşçiden habersiz imzaladıkl­arı ek protokol ile işçinin bütün taleplerin­i yok sayanlar artık kafalarını kumdan çıkarsın. Kamu işçilerini­n talepleri dikkate alınarak ek protokol acil revize edilmeli, mağduriyet­lere son verilmeli!”

‘SENDİKACIL­AR TUTUMLARIN­I GÖZDEN GEÇİRSİN’

Harb-İş üyesi işçiler de “Sendikacıl­arın işçilerin yaşadığı sorunlara kulak asmaması, resmi ve dijital kanallarda­n süreç hakkında temiz bilgi edinememek, işçinin motivasyon­unu azaltmakta amacı taşıyor. Sendikamız­ın stratejile­rini gözden geçirmesi ve üyelerin sesini daha etkili bir şekilde duyuracak yöntemler geliştirme­sini öneriyoruz” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye