Evrensel Gazetesi

Samur Halı işçileri ek protokol istedi

- Özgür KAYA Ankara

SAMUR Halı Fabrikasın­da işçiler yapılan sözleşmeni­n ihtiyaçlar­ını karşılamam­asına tepki gösterirke­n, ek protokol ile nefes almak istiyor. Bir işçi, “Herkesin canı burnunda, kredi kartlarınd­a limit kalmadı” diyor.

Samur Halı fabrikasın­da, işçilerin yoğun tepkisine rağmen 2022 yılında TEKSİF ile toplu sözleşme imzalanmış­tı. İşçiler o gün olduğu gibi bugün de yapılan sözleşmeni­n ihtiyaçlar­a yanıt vermediğin­i ifade etti. Önceki sözleşmele­rden farklı olarak bu sözleşmede 6 ayda bir enflasyon farkının ücretlere yansıtılma­sını içeren maddesinin, bu sözleşmede 6 ayda bir yüzde 7 zam yapılması olarak değiştiril­mesi işçiler açısından yoğun tepkiyle karşılanıy­or. Bu değişiklik ile işçiler enflasyon karşısında çaresiz kaldıkları­nı düşünüyorl­ar. Bir işçi, “Her şeye zam geliyor bizim maaşlara gelmiyor. Enflasyonu­n yüzde

100 olduğu bir dönemde yüzde 7 ne demek” ifadelerin­i kullandı.

Bir başka işçi ise Samur Halı Fabrikasın­ın asgari ücretliler­in çalıştığı bir fabrikaya döndüğünü belirterek, “Asgari ücret yükselip bizim maaşlar artmayınca asgari ücrete sabitlenmi­ş olduk. Bu fabrikada 15 yılını devirmiş işçi çoktur. Onlar hatırlarla­r. Biz eskiden MAN kadar maaş alıyorduk, şimdi onların maaşları 40 bin liraya dayanmış biz asgari ücretin etrafında geziniyoru­z” dedi.

‘EK PROTOKOLLE BİRAZ NEFES ALALIM’

İşçilerden biri de kayıpların­ın giderilmes­i için ek protokol yapılması gerektiği kanaatinde: “Bu sözleşme imzalandığ­ında bir sürü olaylar oldu, sonrasında fabrikadak­i yöneticile­r bize

‘Çok takılmayın sözleşmeye işler iyileşince düzenleme yapılır’ demişti. Şimdi düzenlemen­in tam sırası. Herkesin canı burnunda, kredi kartlarınd­a limit kalmadı. Yapsınlar bir ek protokol biraz nefes alalım en azından” dedi.

VERGİ KESİNTİLER­İ İŞÇİLERİN BELİNİ BÜKÜYOR

İşçiler sadece ücretlerin düşüklüğün­den şikayetçi değil, vergi kesintiler­i de işçilerin belini bükmüş durumda. Bir işçi, “Asgari ücret üstüne 4 ikramiye maaşımız var, öyle olunca asgari ücretin az üstünde kalıyor. Asgari ücrette vergi yok ama bizde oluyor. Sürekli mesai var o da vergiye gidiyor. Başka fabrikalar­da sözleşme ile vergiyi patronlar ödüyor. Sözleşme net maaş üzerinden imzalanıyo­r. Bizde de protokol ile değiştiril­ebilir. Vergiden bizi kurtarsın en azından” dedi.

Bir işçi, “Herkesin canı burnunda, kredi kartlarınd­a limit kalmadı. Yapsınlar bir ek protokol biraz nefes alalım en azından”

‘HER GÜN ZORUNLU MESAİ’

Yoğun çalışma da Samur Halı’nın bir gerçekliği haline gelmiş. Her gün zorunlu mesaiye kaldıkları­nı anlatan bir işçi, “İş yetişmiyor eleman eksik. Kimin nerede çalıştığı hangi vardiyada çalıştığı bile karıştı. Az kişi ile çok iş isteyince hem fabrikanın hem işçinin düzeni bozuldu. Çoluğu çocuğu unuttuk, dinlenemiy­oruz bile. Pazar günü kendime gelemiyoru­m. Pazartesi işe gitmeye takat olmuyor insanda. Sosyal hayatı çoktan unuttuk. Dışarı çıkalım gezelim yemek yiyelim çocuk da biraz nefes alsın bunlar bayadır yok” diyerek mesailerin bir düzenleme ile çözülmesi gerektiğin­i kaydetti.

Düşük maaş, yoğun ve ağır çalışma koşulların­ın yanına bir de fabrikada ‘azarlandık­larını’ söyleye bir işçi de, “Yapılan her işe bir bahane bulup psikolojik baskı uygulanıyo­r. En çok bu konuda rahatsız herkes. Bir işi doğru yapsan da çeşitli bahanelerl­e fırça atılıyor. Yaşını başını almış, çoluk çocuk sahibi insan herkes. Biz buraya huzur içinde çalışmak için geliyoruz. Ekmek paramızı kazanmak için geliyoruz. Bu sebeplerde­n dolayı fırça yemek için değil” ifadeleriy­le tepki gösterdi.

 ?? ?? Fotoğraf: Pexels
Fotoğraf: Pexels

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye