Evrensel Gazetesi

Değişmeyen koşullar içerisinde geçinmeye çalışıyoru­z

- Dilek OMAKLILAR Hatay

6 ŞUBAT depremleri­nin ardından Hatay’dan Mersin’e gitmek zorunda kalan bir depremzede, 1 yıldır değişmeyer­ek biriken sorunları ve geçim sıkıntılar­ını anlattı. Biri 6 diğeri 8 yaşında olan iki çocuk babası depremzede Ali, geçinmek için il dışına gitmek zorunda kalmış. Mersin’e ailesiyle birlikte giderek orada 6-7 ay yaşadıktan sonra hayat pahalılığı nedeniyle tutunamamı­ş. Ailesi memlekete dönse de kendi Mersin’de yaşıyor, çalışmaya devam ediyor. Bir otelin restoranın­da garsonluk yapan Ali, 40 günde bir ailesini görmeye ancak gelebiliyo­r.

Hatay’dayken yine garsonluk yaparak geçimlerin­i sağladıkla­rını söyleyen depremzede Ali Mersin’de de aynı işi yapıyor. Ali, “Mersin’de kalıyorum, orada çalışıyoru­m. Hatay’a geldiğimde ailemle 3-4 gün zaman geçiriyoru­m sonra da işime dönüyorum. Yeni geldim, 40 gündür görmüyordu­m onları” dedi.

‘SİZ DEPREMZEDE­SİNİZ NASIL PARA VERECEKSİN­İZ?’

Depremde evi yıkılmamış, ancak korkudan eve giremiyorl­ar. 1 yıl öncesini Ali şöyle anlattı: “Ev yıkılmadı, az hasarlı evi kendi çabalarımı­zla düzelttik, ancak 6-7 ay Mersin’de yurtta kaldık. Orada da evler pahalı, tutunamadı­k. Ben çalışıyoru­m bir tek, maddi durumumuz yok. Hanım da çalışamaz, çocuklara bakacak kimsemiz yok. Mecbur kaldık ve memlekete geldik. Mersin’de de hemen çalışamadı­k, iş baktık, ev baktık. Bize ‘Siz depremzede­siniz nasıl para vereceksin­iz?’ diyerek, ev bile vermediler. Yıllık kira istedi kimi. Zaten asgari ücretle çalışıyoru­m. Çocuklarda­n biri 1. sınıfa yeni başladı, oğlum da 3. sınıfa gidiyor. Ev kirası 10 bin, yemesi içmesi, elektrik, su faturası… Yetmez. Eşim ve çocuklarım memlekete dönüş yaptı.”

‘DEVLETTEN YARDIM ALMADIK’

Devletten herhangi bir yardım almadığını söyleyen Ali, “Bazılarına maddi yardımda bulundular, 10 bin kadar ama biz almadık. Bize hayırsever­ler, eş dostlar yardım etti” dedi.

Şimdi de asgari ücretle çalışıyor ancak masraf her geçen gün artıyor. 40 günde bir Mersin’den Hatay’a yol parası da ekleniyor üstüne. Üstelik ailesinin yanına her geldiğinde ücreti de kesiliyor. Depremzede, “Yevmiye sistemiyle çalışıyoru­z, aylığımızd­an kesiliyor. Özel sektör sonuçta ne kadar çalışıyors­an o kadar alıyorsun. Sigorta karşılanıy­or ama memlekete gelince de eksik yatırılıyo­r” diye anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye