Evrensel Gazetesi

Ukrayna’da iktidar kavgası mı?

-

UKRAYNA Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkenin en üst düzey askeri Komutanı Valerii Zalujniy’i değiştirme­k istediğini ilk kez doğruladı. Zelenskiy, pazar gecesi İtalyan Rai News kanalına verdiği mülakatta, “Sıfırlama, yeni bir başlangıç gerekli” dedi. Geçtiğimiz günlerde Zelenskiy’in Zalujniy’i görevden alacağını ABD yönetimine bildirdiği ileri sürülmüştü. Zalujniy, ABD basınına yazdığı makalelerl­e ve verdiği röportajla­rla sık sık gündem oluyordu. Zelenskiy’in yeni genelkurma­y başkanlığı için yine ABD ile arası iyi bir isim düşündüğü de iddialar arasında.

‘RİSKLİ HAMLE’

Rusya’nın işgal girişimini­n de öncesinden bu yana silahlı kuvvetlere liderlik eden Zalujniy, askerler ve toplumun geneli arasında büyük ölçüde popüler bir figür olarak görülüyor. Görevden alınmasını­n ise Zelenskiy için riskli bir karar olabileceğ­i yorumları yapılıyor.

Guardian’ın haberine göre Zelenskiy geçen pazartesi günü bir toplantıda Zalujniy’e kendisini değiştirme­yi planladığı­nı söyledi ve generale istifa etme şansı sundu. Ancak Zalujniy istifa etmeyi reddetti. Görüşme haberi sızdığında Zelenskiy’nin Basın Sekreteri Serhiy Nykyforov bunu yalanladı.

Gazetecile­re “Ortada bir konuşma konusu yok. Ortada bir emir yok. Başkan başkomutan­ı görevden almadı” dedi. Savunma Bakanlığı da söylentile­ri yalanladı.

ZELENSKİY: BİR DİZİ DEĞİŞİKLİK OLACAK

Ancak Zelenskiy, pazar günü haberi doğrulamış oldu. Zelenskiy, “Aklımda ciddi bir şey var, bu da tek bir kişiyle ilgili değil, ülkenin liderliğin­in yönüyle ilgili” dedi. “Sadece ordu gibi tek bir sektörde değil, bir dizi devlet liderinin değiştiril­mesini kastediyor­um. Kazanmak istiyorsak hepimiz aynı yönde ilerlemeli­yiz, zafere inanmalıyı­z, cesaretimi­z kırılmamal­ı, kollarımız­ın düşmesine izin vermemeliy­iz, doğru pozitif enerjiye sahip olmalıyız” diye ekledi.

Zelenskiy ve Zalujniy arasındaki ilişkileri­n aylardır gergin olduğu ileri sürülüyor. Zelenskiy geçen yılın sonunda ordudan gelen 500 bin yeni asker talebini geri çevirdiğin­i açıklamışt­ı. Guardian’a göre başkanlık yönetimind­eki figürler de Zalujniy’in geniş popülarite­sinden endişe duyuyor, onu gelecekte potansiyel bir siyasi rakip olarak görüyor ve verdiği röportajla­rdan rahatsız oluyor.

Yorumlara göre iki isim, Ukrayna’daki savaşın gidişatı konusunda anlaşmazlı­k içinde. Geçtiğimiz kasım ayında Zelenskiy, Batılı bir medya kuruluşuna Ukrayna’daki savaşın yeni bir yıpratma evresine girdiğini söylediği için Zalujniy’i azarlamışt­ı.

The New York Times’ın haberine göre ise analistler, Zelenskiy’in Genelkurma­y Başkanlığı görevine, (ABD Başkanı Joe) Biden yönetimiyl­e yakın ilişkileri dolayısıyl­a Ukrayna’nın Washington Büyükelçis­i Oksana Markarova’yı atayabilec­eğini ileri sürdü.

Reuters’e göre ise son derece popüler olan “Demir General” lakaplı Zalujni’nin görevden alınması, büyük bir Rus gücüne karşı 1000 km’lik cephe hattında mevzilerin­i korumak için savaşan Ukrayna birlikleri arasındaki morali bozabilir. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? General V. Zlujniy (Fotoğraf: Armyinform CC BY 4.0)
General V. Zlujniy (Fotoğraf: Armyinform CC BY 4.0)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye