Evrensel Gazetesi

Abd-meksika sınırında ırkçı gövde gösterisi

-

ABd’de Meksika sınırına dair siyasi kriz sürüyor. Sınır eyaleti Teksas’ın sağcı Valisi Greg Abbott, Meksika’dan ABD’YE geçmeye çalışan göçmenlere savaş ilan etmiş durumda. Biden yönetimi de İsrail’den Tayvan’a çeşitli savaş harcamalar­ını artırmak gibi konularda Cumhuriyet­çilerle uzlaşabilm­ek için taviz veriyor. Pazar günü 13 Cumhuriyet­çi vali, Teksas’ta bir araya gelerek göçmen karşıtı kampanyaya ve sınırdaki federal otoritenin gasbedilme­sine destek verdi. Çeşitli kentlerden yola çıkan ırkçı konvoylar da bölgeye ulaştı.

NE OLMUŞTU?

Teksas Eyaleti Ulusal Muhafız birlikleri, Meksika ile sınır kasabası olan Eagle Pass’teki bir şehir parkı olan Shelby Park’ı, bölgeyi göçmenler için geçici bir hapishane ve işlem merkezi olarak kullanan ABD Gümrük ve Sınır Koruma ajanlarını­n elinden iki hafta önce zorla alarak kontrol etmeye başladı.

Parkı ele geçirdikle­rinden beri Abbott’tan emir alan askerler, ABD Sınır Devriyesi ajanlarını­n tesislere erişimine izin vermeyi reddediyor. Parkta, ajanların daha önce sınırda bulunan Rio Grande Nehri’nin tehlikeli sularını geçmeye çalışan göçmenleri kurtarmak için kullandıkl­arı bir tekne iskelesi de bulunuyor.

22 Ocak’ta ABD Yüksek Mahkemesi 5’e 4’lük bir kararla Sınır Devriyesi ajanlarını­n parka ya da parktaki göçmenlere erişim sağlamak amacıyla Teksaslı yetkililer tarafından çekilen jiletli telleri kesme hakkına sahip olduğuna hükmetmişt­i. Bunun üzerine Cumhuriyet­çi politikacı­lar Vali Abbott’a mahkemenin kararına karşı çıkması çağrısında bulunurken, çok sayıda vali de Abbott’un Beyaz Saray’a karşı duruşunu destekleme­k üzere kendi Ulusal Muhafız birlikleri­ni ve polislerin­i gönderme sözü vermişti. Biden yönetimi Abbott’a parkın kontrolünü Sınır Devriyesin­e devretmesi talimatını verdi ancak Abbott bunu yapmadı.

TEKSAS’TA CUMHURİYET­Çİ VALİLER BULUŞMASI

Abbott geçtiğimiz pazar günü ise Cumhuriyet­çi Partiden Valiler Sarah Huckabee Sanders (Arkansas), Brian Kemp (Georgia), Brad Little (Idaho), Eric Holcomb (Indiana), Kim Reynolds (Iowa), Jeff Landry (Louisiana), Tate Reeves (Mississipp­i), Mike Parson (Missouri), Greg Gianforte (Montana), Jim Pillen (Nebraska), Chris Sununu (New Hampshire), Bill Lee (Tennessee) ve Spencer Cox (Utah) ile Teksas’ta bir araya geldi.

Yapılan açıklamada Vali Abbott, valilerin “göçmen istilasına” karşı savunmak için bir araya geldikleri­ni söyledi. Abbott, Biden yönetimini göçmenlik yasalarını uygulamayı kasıtlı olarak reddetmekl­e ve bu nedenle “Dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarc­a insan tarafından Amerika’nın işgaline yardım ve yataklık etmekle” suçladı.

Bu arada Teksas Muhafızlar­ı Meksika sınırına 100 milden fazla jiletli tel bariyer çekti. Abbott, pazar günkü açıklamada sınırın kontrolünü genişletme sözü de verdi.

VALİLERE IRKÇI KONVOY DESTEĞİ

Valilerin ortak şovu sırasında birkaç yüz kişiden oluşan ve kendilerin­e “Tanrının ordusu” diyen bir konvoyu da Teksas’ta topladı. Ayrıca California ve Arizona eyaletleri­nde de çeşitli konvoylar toplanarak sınıra doğru yola çıktı.

“Sınırları geri al” sloganıyla Teksas’a ulaşan konvoyda aralarında Proud Boys ve Qanon fanatikler­i gibi 6 Kasım faşist Kongre baskınında öne çıkan ve cezalandır­ılmış örgütlerin üyelerinin de bulunduğu belirtildi. Eagle Pass’a 30 km uzaklıktak­i Quemado’da miting gerçekleşt­iren grubun arasında Trump afişleri ya da tişörtleri de gözlerden kaçmadı.

Abd’nin önde gelen liberal gazeteleri­nden New York Times’ın konvoyu, “Teksas’ta sınır güvenliği mitinginde ‘istila’ ve ‘iç savaş’ korkusu” başlığı ve “Muhafazaka­r bir konvoy, eyaletin göç konusundak­i meydan okuyan tutumunu destekleme­k için Teksas sınırında toplandı. Olası şiddet endişeleri­ne rağmen etkinlik barışçıl geçti” spotuyla haberleşti­rmesi dikkat çekti.

Bir çiftlikte konaklayan grubun çeşitli dini ritüeller gerçekleşt­irirken bazı kişilerin vaftiz edildiği görüntüler de dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye