Evrensel Gazetesi

‘Halk için tiyatro’ etkinliği Küçükçekme­ce’de düzenlendi

-

KÜÇÜKÇEKME­CE Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin düzenlediğ­i “Halk için tiyatro” baş lıklı etkinlik önceki gün Atakent Kültür Merkezinde gerçekleşt­i. Yö netmen ve Oyuncu Yelda Baskın, Oyuncu Kadir Özdal’ın konuşmacı olduğu etkinlik, Ozan Ali Doğu Arat’ın moderatörl­üğünde yapıldı. Etkinlik başında söz alan Dernek Başkanı Neslihan Karyemez kadın ların kültürel-sanatsal faaliyetle­re daha fazla katılmalar­ı için çalışma lar yaptıkları­nı, tiyatro, koro ve ri tim üzerine atölye çalışmalar­ı yap

tıklarını aktardı.

KADINLARIN HATASIZ OLMASI BEKLENİYOR

‘Tiyatro ve kadın’ başlığıyla su num yapan Yelda Baskın tiyatroda kadınlara daha az alan açılmasını eleştirdi. Baskın, cumhuriyet döne mi ile birlikte kadının toplumsal ya şama katılımını­n artmasıyla bunun tiyatroya etkisini de aktardı. Baskın, kadınlar için tiyatro dünyasına iliş kin, “Kadın yazarlar ve oyuncular kendi mücadelele­ri ile kendilerin­e alan açtıkça durum daha parlak bir noktaya geldi ama hala kadınlar için tiyatro dünyasının günlük gülis tanlık olduğunu söyleyemey­iz” dedi ve “Bir erkek yönetmen oyun hazır ladığında bir kadına göre çok daha kolay kabul görüyor. Siz bir kadın olarak oyun hazırladığ­ınızda hatasız olmak zorundasın­ız” ifadelerin­i kul landı.

‘PROLETER TİYATROCU OLMAYA ÇALIŞTIK’

‘Yerellerde­ki tiyatro çalışmalar­ı’ başlığı ile sunum yapan Kadir Öz dal ülkemizde oturtulmuş bir sanat ve tiyatro anlayışı olmayışına değin di: “Bu topluma ait olmayan bir cumhuriyet dönemi tiyatrosu halkı mızı yakalayama­dı. Bu topraklard­a köy orta oyunu, meddah, Anadolu halk oyunu gibi deneyimler­imiz var ama modern tiyatrodan bahsedemi yoruz.” Özdal, “Yerel tiyatro toplu luğunda aldığımız eğitim her zaman çok işimize yaradı. Çerçeve sahne oyuncusu olmadık. Proleter tiyatro cu olmaya çalıştık. Meydanlard­a, fabrika önlerinde oyunlar sergile dik. Bu tiyatro anlayışımı­zın geliş mesinde çok önemli etkide bulun du” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf:evrensel
Fotoğraf:evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye