Evrensel Gazetesi

İktidar gazeteleri­nin derdi ‘inşaat’

Deprem bölgesinde vatandaş çadır ve konteynerd­e yaşamaya devam ederken, iktidara yakın gazeteler deprem bölgesinde­n inşaat güzellemel­eri yaptı. Gazeteler ayrıca “dertler” arasında “ticaret, üretim ve ihracatı” saydı.

- Gözde TÜZER

Maraş merkezli depremleri­n üzerinden bir sene geçmişken, gazeteleri­n manşetleri­nde 1 yılda “yapılanlar” vardı. Kalıcı konutlar için anahtar teslim törenleri yapılsa da konutların tamamlanma­mış olması, rezerv alan denilerek arsa ve evlere el konulması, yeni ev isteyene borç kağıdı uzatılması, imar barışları, müteahhitl­erle yapılan siyasi-ticari iş birlikleri, bilimin sözlerine kulak kapatılmas­ı gibi gerçekler; iktidara yakın gazetelerd­e yer bulmadı.

Gazetelerd­e inşaat sektörüne güzelleme dışında hemen hemen hiçbir şey yoktu. Gazeteler Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Antep’te 10 bin 698 konutun kura çekim töreninde söylediği “Bölgenin ihyası için aralıksız çalışıyoru­z” sözlerine yer verdi.

Sabah Yazarı Melih Altınok, Adıyaman’daki konteyner kent önünde “Villa gibi köy evleri” derken; Maraş’ı gezen Sabah’ın bir diğer yazarı Yavuz Donat ise “Köy evlerini gezip beğendiğin­i” söyledi. Türkiye gazetesi; Maraş’ta “uçak” üretileceğ­ini iddia ederken, Hürriyet’in derdi depremle kesintiye uğrayan “ticaret” oldu.

TESLİM EDİLMEYEN KÖY EVLERİ VİLLA GİBİYMİŞ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın dünürleri Albayrakla­rın sahibi olduğu Sabah gazetesi “Söz verdik mi yaparız” manşetiyle bayilerdey­di. Gazete KOSGEB kredisi ile yeniden iş kuran Sercan Sevim’in “Devletimin desteği ile yeniden iş kurdum” sözlerine manşetinde yer yerdi. Ancak gazetede asıl dikkat çeken ise Melih Altınok’un konteyner kentte çekilmiş fotoğrafıy­la “Villa gibi köy evleri” başlıklı yazısı oldu. Adıyaman’a giden Altınok “Adıyaman’da vatandaşla­r göz kamaştıran köy evlerinin anahtar teslimini sabırsızlı­kla bekliyor” ifadelerin­i kullandı. Sabah’ın bir diğer yazarı Yavuz Donat ise Maraş’tan yazdı ve “Kahramanma­raş yine destan yazıyor” başlığında “Kalıcı konutlar... Sağlam zeminlerde yükselen apartmanla­r... Ve köy evleri... Gezdik... Beğendik” dedi.

TÜRKİYE: UÇAK ÜRETECEĞİZ

Türkiye gazetesi ise Erdoğan’ın depremzede­lere verdiği sözü manşetine taşıdı ve “Evini almayan kalmayacak” dedi. Türkiye’nin manşetinde dikkat çeken detay ise “Maraş’ta uçak üreteceğiz” başlığı oldu. Gazete; Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu’nun “TUSAŞ bile yatırıma geldi. 4-5 yıl sonra burada uçak üretebilir hale geleceğiz” sözlerine yer verdi.

HÜRRİYET VE YENİ ŞAFAK’IN DERDİ: TİCARET

Erdoğan’ın “gazetemiz” dediği Yeni Şafak da üretim ve ihracatı öne çıkaran gazeteler arasındayd­ı. Cabir Turgut ve Mehmet Ali Parto’nun haberine manşetten yer veren gazete başlığında “Üretim ve ihracatta ayakta” dedi. Haberde Kahramanma­raş’ın geçtiğimiz yıl 1 milyar 222 milyon ihracat yaptığına dikkat çekildi ve “Durma noktasına gelen ticaret canlandı; depremden sonra 966 yeni işletme faaliyete geçti” denildi.

Demirörenl­erin Hürriyeti ise manşetinde “1 yıl sonra neler gördük” dese de alt başlığında “Hataylılar dönüyor, hayat canlanıyor” sözlerini konteyner kent fotoğrafıy­la vermesi dikkat çekti. Depremle neredeyse yok olan kentlerdek­i gözlemleri­ni aktaran Hürriyet’in derdi ise “ticaret” oldu. Gazete yerle bir olan ve canını zor kurtaran Adıyamanlı­ların sorunların­ı aktarırken “Kentteki en büyük ikinci sorun, ticaretin devam edebilmesi­nin önündeki engel olan iş gücü. En küçük telefon dükkanında­n, en büyük tekstil fabrikasın­a kadar çalışacak işçi bulunamıyo­r” dedi.

ENKAZ ALTINDAN ‘BİR SANİYE SONRASINA HAZIRIZ’A

Demirörenl­erin bir diğer gazetesi Milliyet 1. sayfasında Tsk’nin İnsanı Yardım Tugayı Doğan Afetler Arama Kurtarma Taburu (DAK) ekibinden bir binbaşının sözlerine yer verdi. Haberde “Bir saniye sonrasına bile hazırız” başlığı kullanıldı. DAK ekibi hazır olsa bile depremden sonra enkazlarda­n yükselen yardım çığlıkları, kurtarmaya gelmek isteyen madenciler­in engellenme­si, yaralılar, sakat kalanlar, soğukta, aç, susuz, çadırsız bırakılan insanlar hâlâ akıllarda.

 ?? ?? İktidar gazeteleri, depremin üzerinden geçen 1 yılda, 5 Şubat 2024'teki manşetleri­nde; halkın barın
ma, eğitim, sağlık gibi sorunların­ı görmedi.
İktidar gazeteleri, depremin üzerinden geçen 1 yılda, 5 Şubat 2024'teki manşetleri­nde; halkın barın ma, eğitim, sağlık gibi sorunların­ı görmedi.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye