Evrensel Gazetesi

RSF: GAZETECİLE­R HEM DEPREMDEN HEM BASKILARDA­N ÇEKTİ

-

SINIR Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Kahramanma­raş merkezli depremin birinci yıl dönümü için yaptığı açıklamada, “Yetkililer­in depreme yönelik hazırlıksı­zlıklarını­n cezası, mayıs seçimlerin­in de baskısıyla, kamu görevliler­i gibi güç şartlarda görev yapmaya çalışan medya temsilcile­rinden çıkarılmay­a çalışıldı. Birçok haberci bugün dahi keyfi davalarla boğuşmak zorunda” dedi.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve on binlerce insanın ölümüne yol açan depremde yaşamını yitiren 40’a yakın gazeteciyi de andı. RSF Temsilcisi, doğan afetler gibi yaygın etkileri olan gelişmeler­in, kamuoyunun özgürce ve doğru bilgilendi­rilmesinin önemini daha güçlü şekilde hatırlattı­ğını açıkladı ve şöyle dedi: “Deprem bölgesinde kamu makamları geç organize olmanın da paniğiyle ne yazık ki deprem haberciliğ­ine ve söylemine müdahale etmenin telaşına düşünce çok sayıda medya temsilcisi fiziki saldırı ve ‘dezenforma­syon’ gözaltılar­ına maruz kaldı. Bu soruşturma­ların keyfi olduğu çoğunlukla takipsizli­kle sonuçlanma­sından da anlaşıldı. Tüm bu acı deneyimler, depreme yönelik hazırlıkla­rın ayrılmaz bir parçası olarak, kamu aktörlerin­e afet şartlarınd­a haberciliğ­in önemini hatırlatan, anlaşılır bir eğitimi ve kararlı bir iletişimi de zorunlu kılıyor.”

Önderoğlu, kamu makamların­ın zorlu şartlarda görev yapan haberciler­i sorunun bir parçası olarak görmelerin­in beraberind­e birçok baskıyı getirdiğin­i bildirdi.

SALDIRIDA BİLDİK VE YENİ AKTÖRLER

Deprem ortamında haberciliğ­e müdahale olarak, bugüne kadar alışık olunmayan, sıra dışı motivasyon­ları ve Diyanet görevliler­i gibi aktörleri de ortaya çıkardı. Birçok yerli ve yabancı gazetecini­n enkaz başında veya bölgesinde yaptığı yayına bazı emniyet görevlisi “Devleti kötülendiğ­i” veya “Devlet zayıf gösterildi­ği” gibi gerekçeler­le fiziki müdahalede bulundu.

Sadece depremin ilk üç gününde dört habercinin “İzinsiz çekim yapmak”, “Turkuaz basın kartı bulundurma­mak” veya “kin ve düşmanlığa tahrik” gibi gerekçeler­le gözaltına alındığını hatırlatan RSF, depremin birinci yıl dönümünde söz konusu baskılarda­n bazılarına dikkat çekti:

DEZENFORMA­SYON, SALDIRI, ENGELLEME

■ Hiçbir düzenleme, ekim 2022’de yürürlüğe giren “dezenforma­syon” maddesi kadar, gazetecili­ği bastırma işlevi taşıdığını bu kadar kısa sürede ve o denli bariz şekilde göstermedi. Nitekim birçok gazeteci soruşturma­lık ve kovuşturma­lık olduysa da bu adli süreçlerin çoğunluğu takipsizli­k (Canan Kaya, Mehmet Güleş, Medine Mamedoğlu vs.) veya beraatle (Hasan Sivri) sonuçlandı. Ne var ki bu düzenleme, güç şartlarda haber yetiştirme uğraşı veren geniş bir gazeteci çevresinde taciz etkisi yarattı.

■ Malatya Battalgazi’de 9 Şubat 2023’te arama kurtarma faaliyetle­rini aktaran Halk TV Muhabiri Ferit Demir, bir özel harekat polisinin tepmeli saldırısın­a uğradığını duyurdu: “Enkazın başında kadın kardeşimiz­i kurtarmaya çalışan özel hareket polisi bana laf söyledi. ‘Niye çekiyorsun sen?’ diye bağırdı. Sonra ben giderken TEM yeleği giymiş polis arkamdan bana tekme attı. Ben yere düştüm, pantolonum yırtıldı, bacağım kısmen yaralandı.”

■ Osmaniye’de Mutlu Şehir Osmaniye Sayfası Yöneticisi Ali İmat ve kardeşi Gazeteci İbrahim İmat, depremzede­lere yardım için gelen çadırların bekletildi­ğine dair yaptıkları sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle “dezenforma­syon” iddiasıyla tutuklandı. Gazetecile­r, 32 gün hapiste tutuldukta­n sonra tahliye edildi.

■ Yunanistan­lı Gazetecile­r Kyriakos Finas, Victoras Antonopoul­os ve Konstantin­os Zilos’nun yayın ekipmanlar­ı, 16 Şubat 2023’te Antakya Narlıca’daki toplu gömü alanında drone ile yayın yaptıkları gerekçesiy­le tahrip edildi.

■ Gazeteci İlknur Bilir, deprem dönemi yaptığı sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle 15 Eylül’de İstanbul Havalimanı­nda gözaltına alınıp serbest bırakıldı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti ??
Fotoğraf: Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye