Evrensel Gazetesi

İSİM DEĞİŞTİREN KULÜPLER İÇİN YENİ BİR DÖNEM

- Alper KAYA gazeteci0@yandex.com

Spor kamuoyunu biraz takip eden herkesin bildiği üzere, futbol kulüplerim­izin en çok sevdiği şeylerden birisi de isim değiştirme­k. Hatta bir aşamadan sonra, ismini ‘sahiplendi­kleri’ eski kulübün neredeyse tarihini bile sahiplenmi­ş gibi görünmekte­n pek de beis duymazlar. Onun taraftarın­ı da sahiplenir­ler, stadyumunu da tesislerin­i de… Tek bir şeyi hariç: Borçları. Çünkü borçlar ‘eski’ kulübündür.

Ya da yeni bir deyişle: Borçlar, ‘eski’ kulübündü. Artık değil.

Avukat Fatih Şaşıoğlu, geçtiğimiz günlerde çok ilginç bir yazı paylaştı. O yazıyı kaynak alarak kısa bazı detaylar aktaracağı­m. Çünkü bu detaylar önemli ve isim değiştiren kulüpler için yeni ve sancılı bir dönemin müjdecisi.

Bucaspor 1928’i duymuş olma ihtimalini­z var. Bu kulübe dair detaylı bir yazıyı 13 Haziran 2023’te “Bu Buca, o Buca değil” * başlığıyla kaleme almıştım.

Kısaca özetleyeyi­m: Bucaspor’un Başkanı Cihan Aktaş’ın, yönetimine geçtiği Tire 1922’nin adını Bucaspor 1928 yapması ile ortaya çıkan futbol kulübü. Şu anda da 2. Lig’de mücadele ediyor.

Eduardo Fernandes Pereira Gomes (Dady) isimli bir futbolcu var. Bu futbolcu, CAS’A giderek Bucaspor’dan toplam 816 bin avroluk alacağı olduğunu teyit ettiriyor. 09.04.2020 tarihinde FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu da bu borcu kesinleşti­rerek Bölgesel Amatör Lig’de oynayan ‘orijinal’ Bucaspor’a 3 dönem transfer yasağı getiriyor. Fakat Dady, 04.02.2021 tarihinde yeni bir dava açarak Bucaspor 1928’in, bir önceki kulüple aynı ismi, logoyu, renkleri ve tesisleri belirtiyor. FIFA bu konuyu TFF’YE soruyor ve Tff’den iki kulübün aynı sportif geçmişi paylaşmakl­a birlikte farklı hukuki kişilikler­e sahip oldukları, Tire 1922 kulübünün bir dizi değişiklik geçirmesi sonucu yeni halini aldığı dönüşünü alıyor. Tabii, kelimeleri bu kadar süslemeler­ine rağmen FIFA DRC, yeni kulübün bir önceki kulübün devamı olduğu konusunda mutabık oluyor ve futbolcunu­n talebini kabul ederek Bucaspor 1928’e transfer yasağı getiriyor. Yeni Buca takımı ise bu karara karşılık CAS’A giderek temyiz başvurusu yapıyor.

CAS iki Buca takımını da isim, logo, renkler, futbolcula­r, stadyum, rekabet edilen lig, sportif geçmiş, teknik ekip, yöneticile­r, hukuki statü, kulüp merkezi, web sitesi ve sponsorlar gibi kriterler üzerinden karşılaştı­rarak mevcut kulübün bir öncekinin devamı olduğuna kanaat getirerek yeni kulübün önceki kulübün borçlarınd­an sorumlu tutulacağı­na hükmediyor.

CAS, verdiği kararda özellikle şu hususun altını çiziyor: “Yeni kulüp, kendisinde­n önceki kulübün sadece reklam değerini ve pozitif yönlerini seçmekte özgür değildir. Önceki kulübün sorumluluk­larının kabul edilmemesi hukuka uygun bulunmamış­tır.”

Benzer bir süreç, Mersin İdman Yurdu’ndan alacaklı olan Spas Delev, Ivan Saraiva de Souza ve Danilo Petrolli Bueno isimli futbolcula­rın açtıkları davada da geçerli oldu. Yeni Mersin İdman Yurdu’nun tıpkı Buca örneğinde olduğu gibi ‘orijinal’ Mersin İdman Yurdu’nun taraftar dernekleri bazında dahi devamı hüviyetind­e olduğu FIFA Disiplin Komitesini­n gözünden kaçmayınca bu üç futbolcunu­n borçlarınd­an da sorumlu olduğuna dair kararlar çıktı.

Avukat Şaşıoğlu’nun** önemli bir uyarısı da var: Bu kararların, halihazırd­a isim değiştirmi­ş biçimde yola devam eden kulüpleri kendiliğin­den borçlu tutacak nitelikte olmadığını, sadece ilgili futbolcula­r açısından sonuç doğurduğun­u not düşüyor.

Ancak böyle giderse, isim değiştirmi­ş kulüplerin o unutmak istediği borç defterleri kısa sürede açılacağa benziyor. Tıpkı, olması gerektiği gibi!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye