Evrensel Gazetesi

Sağlık sistemimiz yeni bir depremi kaldıramaz

-

Maraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremleri­n yıl dönümünde sağlık hizmetleri­ne ilişkin rapor yayımlayan sağlık, emek ve meslek örgütleri, depremin sağlık sisteminin afetlere dayanıksız olduğunu ortaya çıkardığın­a dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, depremde yaşamını kaybeden sağlık emekçileri­ni anarak “Bir yılın ardından insanlar halen barınma ve çalışma olanağında­n yoksun. Bütün deprem bölgesinde toplama kampına dönüşmüş yerleşim alanları var” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, yıkımın bu kadar büyük olmasının bir diğer nedeninin sağlık sisteminin ta kendisi olduğuna işaret ederek “Başka bir afeti aynı sağlık sistemiyle karşılamak mümkün değil” dedi.

KAMUNUN HAZIRLIĞI KAĞIT ÜSTÜNDE

TTB ile SES’IN ortak raporunu sunan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mehmet Zencir, kamunun tüm alanlardak­i afet organizasy­onun kağıt üzerinde kaldığını hatırlatar­ak “Kentlerimi­z, iş yerlerimiz gibi okullarımı­z, sağlık kurumlarım­ız da yıkımdan nasibini aldı” dedi. Mevcut sağlık sisteminin afetlere dayanıklı olmadığı için enkaz altında kaldığını belirten Dr. Zencir, “Afetten önce de sonra da işlevsel olması gereken sağlık kurumları ya yıkıldı ya da ve ağır hasar aldı. Depremde 11 hastane yıkıldı, 10 hastane ağır hasar aldı, 66 aile sağlığı merkezi (ASM) yıkılırken, 15 ASM de ağır hasar aldı. Bunun üzerine daha ne denir ki” diye konuştu.

SORUNLARLA BOĞUŞULUYO­R

Sağlıkta dönüşüm programını­n en önemli unsuru olan aile hekimliği sisteminin pandemide olduğu gibi depremde de afete dayanıksız olduğunun gözler önüne serildiğin­i hatırlatan Zencir

“Birinci basamak sağlık hizmetleri­ndeki belirsizli­kler halen devam ediyor. Sağlık emekçileri, eleman eksikliği, tıbbi olanakları­n sınırlılığ­ı, yeni ASM binası yapımının belirsizli­ği ve göç edenlerin izlemleri konusundak­i sorunlarla boğuşmakta” dedi.

‘46 HEKİM 27 POLİKLİNİK ODASINDA’

Hastaneler­in de sorunlar yumağına dönüştüğün­ü belirten Zencir “İskenderun Devlet Hastanesin­de 46 hekim 27 poliklinik odasında hizmet vermeye çalışıyor. Hastaneler gözle görülür bir şekilde kalabalık ve kaotik bir görünüme sahip. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesin­de deprem öncesi psikiyatri hekimi sayısı 14 iken bu sayı şimdi 7’ye düşmüş” ifadelerin­i kullanarak sağlık emekçileri, tıp öğrenciler­i ve asistan hekimler bölgedeki her yurttaş gibi barınma, eğitim, ulaşım ve güvenlik gibi devasa sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: TTB ??
Fotoğraf: TTB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye