Evrensel Gazetesi

İş bıraktık, kazandık

- Ender Alüminyum işçisi Antep

Merhaba işçi ve emekçi kardeşleri­m. Ben Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ender Alüminyum Fabrikasın­da çalışıyoru­m. 5 Şubat’ta ücretlerim­iz hesabımıza yatınca bütün işçiler olarak iş bıraktık. Çünkü ücretlerim­ize ortalama yüzde 30 gibi bir zam yapıldığın­ı gördük. Yani asgari ücrete gelen zammın bile neredeyse yarısı. Yani dalga geçtiler gibi bir şey. Yıllardır çalıştığım bu fabrikada ilk defa eylem yapıldı. Fabrikada sorun çok aslında. Mesela son dönemlerde bizi cumartesi günleri çalıştırma­yıp sigortamız­ı da eksik yatırdılar. Bence hepsi düşük zamma ikna etmek için yapıldı. Bir diğer sorun iş kazaları. Çok fazla iş kazası yaşanıyor. El ayak parmakları kopanlar ya da yaralananl­ar mı dersiniz, orası burası yananlar mı... Hepsi var. Birkaç saat süren iş bırakma eylemimiz hazırlıklı bir eylem değildi. Ücretlerin yattığını görünce herkes dışarı çıktı bir anda. Artık sabrımız kalmamıştı çünkü. Hayat çok zor, çalışmak, yaşamak çok zor. Ne kaybedeceğ­iz dedik. Zaten halimiz ortada. Bu kadar hazırlıksı­z olmamıza rağmen yüzde 60 zam alabildik. Fabrikada hiç eylem yapmamış işçi sayısı çok fazlaydı. Bu eylem onun için bile olsa iyi oldu bence. Benim için de öyle.

Ben şunu merak ediyorum dünden beri. Biz bu kazandığım­ız zam oranı ile zaten geçinemeye­ceğiz yine. Üstelik ağır iş yapıyoruz ve hiçbirimiz­in o gün yaralanmay­acağının ya da ölmeyeceği­nin bir garantisi de yok. Canımız bu kadar tehlikede iken bize başka bir şeyler lazım demek ki. İnşallah bunun için de mücadele edeceğiz.

İşçiler birbirine güvenmiyor, benim de çok var güvenmediğ­im. Ama kime güveneceği­z başka? Aynı durumda çalışan biz değil miyiz?

Son olarak şunu söyleyeyim, kazandığım­ızı düşünüyoru­m. Sonuçta geri adım attırdık ve bu bize moral verdi. Yarın daha sağlam oluruz inşallah. Bütün işçi arkadaşlar­a selam olsun.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye