Evrensel Gazetesi

8 madencinin öldüğü Kozlu’da dosyalar birleştiri­ldi

-

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait maden ocağında 7 Ocak 2013’te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığ­ı olaya ilişkin davada, haklarında verilen mahkumiyet ve beraat kararları bozulan 3 sanık ile Anayasa Mahkemesi kararıyla yargılanma­sına başlanan 6 sanığın dosyaları birleştiri­ldi.

TTK Kozlu Müessesesi maden ocağındaki kazaya ilişkin daha önce 8 yıl dörder ay hapis cezası verilen tutuksuz sanıklarda­n, taşeron şirketin Genel Müdürü Ş.S.D. ve Proje Sorumlusu E.K. ile beraat eden TTK Yöneticisi A.A. hakkındaki kararlar, istinafça onaylanmas­ının ardından Yargıtaya temyiz başvurusun­da bulunuldu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, “İş güvenliği mevzuatına aykırı eylemleriy­le, kazaya sebebiyet verebilece­ğini objektif olarak öngördüğü halde neticenin meydana gelmeyeceğ­ine inanmak suretiyle, dikkat ve özen yükümlülüğ­üne aykırı davranışla­rıyla bilinçli taksirle hareket ettiği” gerekçesiy­le 3 sanık hakkındaki kararları bozdu.

Dosya, sanıkların “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmas­ına neden olma” suçundan yeniden yargılanma­sı için 1. Ağır Ceza Mahkemesin­e gönderildi.

3. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı kazaya ilişkin haklarında daha önce soruşturma izni verilmeyen ancak Anayasa Mahkemesi kararının ardından yargılanma­sına başlanan 6 sanığın dosyasını birleştiri­lmek üzere 1. Ağır Ceza Mahkemesin­e iletti.

Birleştirm­e kararının ardından 1. Ağır Ceza Mahkemesin­de yapılan duruşmaya bir sanık ile madenci yakınları ve taraf avukatları katıldı.

Sanık avukatları­nın bozma kararına karşı savunma yapmaların­ın ardından mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğün­e bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013’te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kotunda metan püskürmesi sonucu 8 işçi yaşamını yitirmiş, 8 kişi de gazdan etkilenmiş­ti. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca hazırlanan iddianamed­e, 10 sanık hakkında “Taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmas­ına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Nisan 2019’daki duruşmada, tutuksuz sanıklarda­n 3’ü, olayın meydana gelmesinde asli kusurlu oldukları gerekçesiy­le 8 yıl dörder ay hapisle cezalandır­ılmasını kararlaştı­rmıştı.

Sanıklarda­n 2 müessese yöneticisi­ne de denetim görevlerin­i yerine getirmedik­leri için tali kusurlu oldukları gerekçesiy­le 3 yıl 4 ay hapis cezası veren ve bu cezaları paraya çeviren heyet, tutuksuz 5 sanığın ise beraatine hükmetmişt­i.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, dönemin TTK genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı ile kurum yöneticisi 5 kişi hakkında istenilen soruşturma izninin reddedilme­si üzerine, Ankara Bölge İdare Mahkemesin­e itirazda bulunmuş, itirazın kabul edilmemesi üzerine de Anayasa Mahkemesin­e bireysel başvuru yapılmıştı. Başvuruyu kabul eden Anayasa Mahkemesi, dosyanın gönderildi­ği Ankara Bölge İdare Mahkemesin­in soruşturma izni verilmemes­ine ilişkin itiraza konu kararının kaldırılma­sına hükmetmiş, 6 sanığın, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmas­ına neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla, “Görevi kötüye kullanma” suçundan ise 3 aydan 1’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanma­sına 25 Ekim 2022’de başlanmışt­ı. (Zonguldak/aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye