Evrensel Gazetesi

Zülfü Yıldız yoldaşın anısına...

- Elif ESER

Ölüme gidelim dedin de ‘menlif (manlift) mi “yok’ dedim, Zülfü abi”

Öyle demiş yıllar önce bir işçi arkadaşı, Zülfü’nün sosyal medya hesabından. Ölümüne çalışmak, bu topraklard­a işçinin ‘fıtratıdır’ maalesef. İşin iç yüzünü öyle böyle hepimiz biliriz, patronu da tanırız onun kurulu düzenini de biliriz zira Zülfü yoldaş işbu düzenin ne ilk ne de son kurbanıdır.

Bir iki haber sitesi hariç haber metninde adları dahi geçmiyordu: “İki işçi feci şekilde can vermişti, iki işçi manlift’ten düşerek ölmüştü.” “…organize sanayide yangın, iki işçi can verdi” İsimlerin geçtiği yerlerde de adları yanlış yazılmıştı. İşte, işçi için fıtrat olan, bu düzen için fırsattı nihayetind­e ve bu fırsatta işçi, sayıdan ibaretti.

O “iki” sayısı ile müsemma olan Ali Gökalp’i değil ama Zülfü Yıldız’ı tanırım. Yoldaşım, kardeşimdi­r. Yoldaş sözcüğü onun dudakların­a kurulmuş bağımsız, hür bir ülke gibiydi, yüzüne yayılan gülümsemey­e hiçbir yoldaşının adını yakıştırma­zdı. “Yoldaş” derdi. Aynı umuda tutunanlar­ın yolunda bir isimden daha çok şeydi: “Yoldaş.”

Evrensel gazetesini­n sureti muhtemelen nemden, kolunda çıkmıştır. O kadar çok gazeteyi, o kadar çok zaman kollarında taşıdı ki gazetenin izi kalmıştır teninde. Dudağında Dersim’in kılamları, yüreğinde Dersim dağlarının hasreti kalmıştır. Dersim’de köylü, gurbette işçidir Zülfü. Şirketlerd­e, şantiyeler­de çalışır, terini akıtır ömrüne; ömrü gurbette yarım kalmıştır.

“Saf bir köylü” dediklerid­ir Zülfü, inancı safçadır. Belki de bu sebeple üzerinde hep beyaz bir gömlek vardır. Ondaki saflığı, temizliği bildiğimiz için başka renkte olsa da giyitleri, bize hep beyaz gelmiştir gömleği. Temiz yüreklidir, Dilanoğlu köyünün ak kanatlı güvercinid­ir o, uçmuştur sonsuzluğa.

Zülfü yoldaş, kısa ömründe Dersim’deki yoldaşları­na örgütlü mücadeleye olan inancı, yoksul yaşamını idame ettirmek için koştuğu hayat mücadelesi­ni ve kollarında taşıdığı Evrensel gazetesini miras bırakmıştı­r. Onun bıraktığı yerden bize miras kalanlara sahip çıkmak, ona üzülmekten daha mühimdir.

Onun düştüğü yer işçi sınıfının bugün içinde bulunduğu örgütsüzlü­ğüdür. Bugünden yarına örgütlü bir mücadeleyi büyütmek ve ona sahip çıkmak, “Ölüme gitmek” için değil ama iş cinayetler­ini durdurmak, insanca ve hakça bir yaşam için her zamanki kadar gereklidir.

Zülfü yoldaşı yaşatmak onun sığındığı yoldaşça umutta mümkündür.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye