Evrensel Gazetesi

Enflasyonu en çok enerji tetikledi

-

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), açıkladığı fiyat gelişmeler­i raporunda yıllık enflasyonu­n temel mal ve daha belirgin olarak enerjide yükseldiği­ne dikkat çekti. Hizmetten gıdaya, kiradan akaryakıta fiyatlar arttı.

Raporda doğal gazın aylık tüketici enflasyonu­na etkisi 0.23 puan, yıllık enflasyona etkisi ise 0.35 puan oldu. Mevsimsell­ikten ve doğal gaz etkisinden arındırılm­ış tüketici enflasyonu­nda geçen aylara kıyasla artış gözlendi. Yıllık tüketici enflasyonu­na katkılar incelendiğ­inde, enerji ve hizmet gruplarını­n katkıları sırasıyla 0.61 ve 0.58 puan artarken gıda, alkol-tütün-altın ve temel mallar gruplarını­n katkıları sırasıyla 0.72; 0.26 ve 0.12 puan düştü.

KİRALARDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 110’U AŞTI

Hizmet fiyatları, ocak ayında yüzde 12.14 ile yükseldi. Hizmet grubu yıllık enflasyonu, 0.94 puan azalışla yüzde 89.72 oldu. Yıllık enflasyon, kira ve ulaştırma hizmetleri­nde yükseldi. Haberleşme­de oldukça belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda geriledi.

Ev sahiplerin­in kiraları artırmak için yenilediği sözleşmele­r de rapora yansıdı. Kirada aylık enflasyon artışı, sözleşme yenileme sayısındak­i yükseliş kaynaklı etkilerle yüzde 11.46 ile önemli ölçüde arttı, kiralarda yıllık enflasyon yüzde 111.84 seviyesine ulaştı.

DIŞARIDA YEMEK HAYALE DÖNÜŞTÜ

Asgari ücret ve kırmızı et başta olmak üzere gıda fiyatların­daki gelişmeler­in yansıdığı lokanta, otel alt grubunda aylık artış, yüzde 12.17 ile yüksek oranda gerçekleşt­i.

Gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın dışında kalan malları kapsayan temel mal grubu yıllık enflasyonu, 0.54 puanlık bir artışla yüzde 53.35 oldu.

Ocak ayında mobilya fiyatları yüzde 10.61 oranında yükselirke­n beyaz eşya yüzde 6.53, otomobil fiyatları yüzde 2.78 oranlarınd­a arttı. Mevsimsel etkilerle, giyim ve ayakkabıda fiyatlar yüzde 1.86 oranında gerilerken; yıllık enflasyon 0.15 puanlık düşüşle yüzde 39.59 oldu.

AKARYAKIT FİYATI YÜZDE 7.8 ARTTI

Enerji fiyatları, ocak ayında yüzde 6.14 oranında yükseldi, enerjide yıllık enflasyon 5.70 puan artarak yüzde 32.89 seviyesine çıktı. Aylık fiyat artışında doğal gaz tüketim gelişmeler­i kaynaklı etkiler belirgin olmaya devam etti. 2023 yılı ikinci yarısında oluşan yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) artışının ocak ayı itibarıyla Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yansıtılma­sı ve Türk lirası cinsi enerji fiyatların­daki gelişmeler­le, akaryakıt yüzde 7.82, tüp gaz fiyatı yüzde 10.75 arttı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye