Evrensel Gazetesi

Aliyev ‘Karabağ zaferi’ ardından koltuğunu sağlama alıyor

-

AZERBAYCAN halkı, 2003’te babasından koltuğu devraldığı­ndan bu yana iktidarda olan İlham Aliyev’in geçtiğimiz aralık ayında kararnamey­le erken seçim ilan etmesi üzerine ve sadece iki ay sonra bugün başkanlık seçimleri için sandığa gidecek.

Sovyetler Birliği’nin dağılması ardından Ermenistan ile savaş konusu olan Dağlık Karabağ’ı tamamen ele geçirerek ve Ermenileri göçe zorlayarak milliyetçi oyları sağlama alan Aliyev’in beşinci kez aday olduğu seçimde 6.5 milyon kayıtlı seçmen oy kullanacak. Seçimlere 7 aday katılıyor ancak Aliyev’in kazanacağı­na kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisinin Adayı Mevcut Cumhurbaşk­anı Aliyev’in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliy­ev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışacak.

SON SEÇİMİ MUHALEFET BOYKOT ETMİŞTİ

61 yaşındaki Aliyev en son 2018’de, büyük muhalefet partilerin­in boykot ettiği bir seçimde, oyların yüzde 86’sını alarak yedi yıllık bir dönem için yeniden seçilmişti.

Siyasi muhalefeti­n büyük ölçüde bastırıldı­ğı ülkede, Aliyev’in ise yeni bir dönem kazanmasın­a neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Bu arada ülkede medya da büyük baskı altında. Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) dünya basın özgürlüğü endeksinde Azerbaycan’ı 180 ülke arasında 151. sırada gösteriyor.

Bu arada muhalef Siyasetçi Ali Kerimli, bir Facebook paylaşımın­da Aliyev’in Ukrayna’daki savaşta Rusya’nın olası bir yenilgisin­den önce 7 yıllık bir dönemi daha garantiye almak istediğini ve bunun da bölgedeki jeopolitik durumu otoriterle­rin aleyhine değişti - rebileceği­ni öne sürdü.

YENİ KUTSAL HEDEF İHTİYACI

Eylül ayında Aliyev, otuz yılı aşkın bir süredir Dağlık Karabağ’ı yöneten Ermeni güçlerinde­n bu bölgenin kontrolünü tamamen almak için saldırı emri verdi ve Karabağ’ı tamamen ele geçirdi. Burada yaşayan 120 bin civarındak­i etnik Ermeni’nin neredeyse tamamı göç etti. Karabağ zaferinin ardından “Şu anda popülarite­sinin zirvesinde” olduğu yorumları yapılıyor.

Ancak bugüne kadar iktidarı ayakta tutan “kutsal hedef”in gerçekleşm­esiyle birlikte Aliyev hanedanını­n milliyetçi manipülasy­onu sürdürmek için yeni bir “milli amaç”a ihtiyaç duyacağı değerlendi­rmeleri de mevcut. Ermenistan ile Azerbaycan arasında “nihai barış anlaşmalar­ı” görüşmeler­i de henüz anlamlı bir sonuca ulaşmasa da devam ediyor. Ermenistan ile ilişkileri­n normalleşm­esi, Azerbaycan halkını Ermeni düşmanlığı ve çatışma ekseni etrafında maniple eden üç asırlık bir siyasi stratejini­n sonu anlamına gelebilir. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye